Nyheter

Den nye Gudbrandsdalsosten produsert ved Lom & Skjåk-meieriet til Tine, er en grytekokt variant inspirert av den tradisjonelle oppskriften til «Gudbrandsdalsostens mor» Anne Hov, opplyser anleggssjef Frode Aurmo.

Nå er den nye brunosten fra Tine klar for butikk

Tine søkte tilbake til røttene da den nye brunosten ved Lom & Skjåk meieri skulle utvikles. Nå er den her – inspirert av originaloppskriften fra 1863.

Publisert Sist oppdatert

Det skapte stort engasjement hos det norske folk da det i fjor ble kjent at produksjonen av Tines Gudbrandsdalsost ved Lom & Skjåk ble vurdert flyttet til andre anlegg. Nå lanseres en ny type gudbrandsdalsost fra anlegget. En grytekokt variant inspirert av den tradisjonelle oppskriften til «Gudbrandsdalsostens mor» Anne Hov.­

Brunosten er kokt «på gamlemåten», i tradisjonsrike gryter ved Tine Meieriet i Lom & Skjåk. Og den får godkjentstempel fra selveste Arne Brimi – én av Tines hardeste kritikere da nedleggelse truet det lokale meieriet.

Kjendiskokk Arne Brimi og anleggssjef Frode Aurmo er fornøyde med den nye brunosten.

Stort engasjement

– Det er noko heilt eige med brunost eller rauost som vi seier lokalt, som er laga etter dei opprinnelege prinsippa. Dette er ein Gudbrandsdalsost som er innkokt ekstra lengje slik at ein får ei auga karamellisering. Den er au tilsett litt ekstra fløyte. Dette gjev osten ein djupare smak og mjuk fin konsistens, sier kokk og Gudbrandsdalsost-entusiast Brimi i en pressemelding fra Tine.

Les også:

– For meg handlar det om å ta vare på våre norske matskattar. Gudbrandsdalsosten er ein svært viktig del av vår kulturarv, historie og identitet. Og den beste Gudbrandsdalsosten skal sjølsagt produserast på heimebane, sier Arne Brimi.

Produksjonen av Tine Gudbrandsdalsost Anno 1863 er i full gang.

Historiske aner

Etter at det ble kjent at brunostproduksjonen ved anlegget skulle videreføres, men i en annen form – har ansatte selv bidratt med å utvikle osten etter eget hjerte.

– Vi er veldig glade for engasjementet vi har sett både rundt Gudbrandsdalsosten og anlegget vårt. Vi har alltid snakket om at hvis vi skal lage en skikkelig god Gudbrandsdalsost, så skal vi bruke litt mer fløte og brune enda lenger. Det har vi gjort nå, og vi er veldig stolte over det vi har laget, sier anleggssjef Frode Aurmo.

Anne Hov var ei budeie fra Gudbrandsdalen som er kjent for å ha utviklet forløperen til brunosten slik vi kjenner den i dag. Hun var 17 år da hun i 1863 gjorde et «fløte-eksperiment», og tilsatt ekstra fløte i mysosten som ble produsert på setra. Osten ble etter hvert populær langt utover Gudbrandsdalen, og fikk stor økonomisk betydning særlig for Innlandet, ysting og seterbruk. Anne Hov ble i 1933 overrakt kongens fortjenstmedalje for sitt bidrag.

I løpet av uke ni blir osten å finne hos Meny, Coop Mega, Coop Obs, enkelte Coop Extra og Rema-butikker, i tillegg til lokale butikker.

Her produseres den nye brunostvarianten.

Og dermed er produksjonen reddet på Tine Meieriet Lom & Skjåk – i alle fall inntil videre. For hvis ikke folk kjøper den nye osten, kan nedleggelsesspøkelset dukke opp igjen.

– Eg har tru på at folk i Norge forstår seg på smak og identitet, sier Arne Brimi optimistisk.

Powered by Labrador CMS