Nyheter

Spis mer av det som er bra for deg, spis mer grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk og sjømat, oppfordrer ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG.

Nordmenn dropper dietter

En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.

Publisert Sist oppdatert

­I en fersk undersøkelse om matvaner gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), svarte kun 1 av 10 at de uttrykker interesse for å følge en diett . Men mange ønsker å endre matvaner, hele 2 av 3.

– Nordmenn ser ut til å foretrekke en tilnærming som ikke begrenser matinntaket unødvendig, det ser ut til at fokuset har flyttet seg mer mot det man bør spise mer av, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG i en pressemelding.

Tall fra undersøkelsen viser at andelen som ønsker å spise mer av noe har økt fra 20 % til 26 % fra 2017 til 2023. Og de som ønsker å spise mindre av noe har sunket fra 34% til 26 %. Grønnsaker er på toppen av det vi ønsker å spise mer av er, rett foran fisk og frukt. Man ser spesielt en økning på ønsket om å ville spise mer frukt og bær fra 2017 til 2013 med en økning på 20 %.

– Dette er svært positivt. Spiser du mer av det som gjør godt for kroppen blir det automatisk mindre plass til det vi ikke bør spise så mye av. Da er det håp for at MerAv-budskapet har nådd frem, mener Sagen.

MerAv-budskapet er en del av innsatsområde 4 i avtalen «Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold» og at det er frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømat som fremsnakkes som matvarer som befolkningen burde spise mer av, nærmere sagt er målet å øke forbruket med 20 % innen utgangen av 2025.

Hva folk sier og hva de gjør er derimot to helt forskjellige ting. Rapporten Utviklingen i Norsk kosthold viser at forbruket går feil vei, både når det gjelder både frukt og grønt, sjømat og grove kornprodukter.

– Dette understreker gapet mellom intensjoner og faktiske handlinger. Vi vil – men får ikke til, sier ernæringsrådgiveren og viser til undersøkelsen fra Norstat, der hele 55 % svarte at det er vanskeligere å følge Helsedirektoratets kostråd mye på grunn av høye kostnader.

Powered by Labrador CMS