Nyheter

Coop sier nei til GMO-mais

Coop Norge vil ikke selge en genmodifisert mais som er foreslått godkjent i Norge.– Coop ønsker ikke å bidra til økt bruk av sprøytemidler, uansett hvor dette skjer, sier miljøsjef Knut Lutnæs i Coop Norge.

Publisert Sist oppdatert

Coop Norge er medlem i Nettverk for GMO-fri mat og fôr og støtter nettverkets holdning til at landbruksproduksjonen nasjonalt og globalt bør gjøres mindre, og ikke mer, avhengige av kjemiske sprøytemidler.

Miljødirektoratets forslag om å tillate import av genmaisen 1507, som er modifisert til å tåle sprøytemiddelet glufosinat-ammonium er etter Coops mening ikke i tråd med genteknologiloven som sier at samfunnsnytte, bærekraft og etikk skal være selvstendige vurderingskriterier i tillegg til vurderinger av helse- og miljøeffekter for genmodifiserte organismer (GMO).

– Sprøytemiddelet glufosinat-ammonium, som maisen er modifisert til å tåle, er så farlig at det har vært forbudt i Norge i mange år, og skal fases ut i EU i 2017, sier Lutnæs i en pressemelding.

– Som Norges største forbrukereide organisasjon er vi opptatt av at våre 1,5 millioner medeiere og kunder skal kunne treffe informerte valg om de varer de kjøper. Coop legger føre-var prinsippet til grunn, og ønsker mer uavhengig forskning på mulige langsiktige konsekvenser for mennesker, dyr og miljø av genmodifiserte organismer, sier Lutnæs. Coop ber Regjerningen nedlegge forbud mot sprøytemiddelresistente GMO-er til mat og fôr.

Powered by Labrador CMS