Nyheter

Meny har opplevd sterk vekst i salget av fisk de siste årene. Det vil de trolig fortsette med; fisk er nemlig fortsatt sunt! Foto: Marit Haugdahl

Fortsatt sunt å spise fisk

Fordelene ved å spise fisk oppveier klart den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av miljøgifter og andre kjente fremmedstoffer i fisk representerer, konkluderer VKM i ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har vurdert nytte og risiko ved å spise fisk på oppdrag for Mattilsynet. Rapporten er en oppdatering av vurderingen som komiteen publiserte i 2006.

VKM har vurdert fordelene ved å spise fisk, det vil si næringsstoffer i fisk og helsegevinster på den ene siden og risiko på den andre. De konkluderer med at det er godt dokumentert at fisk beskytter mot hjerte- og karsykdom. Fisk bidrar også positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn.

- De som spiser lite fisk, det vil si mindre enn tilsvarende ett fiskemåltid i uken, kan gå glipp av helsefordeler, sier medlem av Hovedkomiteen i VKM, Janneche Utne Skåre, som har ledet arbeidet med vurderingen.

Det er ikke lenger grunn til å si at kvinner i fruktbar alder og jenter bør begrense inntaket av fet fisk ut fra et helseperspektiv, slik det var da VKM gjorde den første nytte- og risikovurderingen av fisk.

Powered by Labrador CMS