Nyheter

Lill Tove Hansen er lokal hovedtillitsvalgt for NNN ved Stabburet i Fredrikstad. Hun roser samarbeidet med lokal og sentral ledelse i Orkla under koronakrisen. Dette bildet er tatt i dag, og fotografens navn understreker det gode samarbeidet: fabrikksjef Hans Arnulf.

Godt samarbeid hindret permitteringer

Stabburet i Fredrikstad løste overskuddsbemanning med tett samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag besøkte landbruks- og matminister Olaug Bollestad Stabburets fabrikk i Fredrikstad, eller Råbekken som den også kalles.

Dette er Orkla Foods Norge sin nest største fabrikk og selskapets kompetansesenter for kjøttprodukter og hermetikk. Her produseres en rekke ulike produkter. Pølser, hamburgere, kjøttkaker, kjøttopping til pizza og middagshermetikk fra Trondhjems er noen eksempler.

Statsråden besøkte fabrikken sammen med forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN, direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og drikke og konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Orkla.

Tema var matforsyningen i Norge under koronakrisen, hvordan det har vært å jobbe i industrien i denne perioden og hvordan bedriften har angrepet utfordringene.

Tenkte nytt

Vi er veldig takknemlige

Lill Tove Hansen har jobbet 26 år i Stabburet Fredrikstad og er inne i sitt sjette år som lokal hovedtillitsvalgt for NNN ved Råbekken. Hun representerer dermed 146 av de 180 ansatte.

– Vi har vært gjennom en periode med overskuddsbemanning, og vi er veldig takknemlige for at Orkla Foods Norge heller valgte å sysselsette folk på nye måter enn å permittere. Vi har jobbet sammen med ledelsen for å finne gode løsninger, sier hun.

Full fart i hermetikken – ikke minst på grunn av stor etterspørsel av middagshermetikk – og et betydelig fall for produksjonen av pølser og hamburgere til storhusholdningsmarkedet, ga muligheter til å flytte folk fra kjøttproduksjonen til hermetikken ved å etablere en alternativ arbeidstidsordning.

– Vi har også flyttet folk til lageret og iverksett vedlikehold og opplæringstiltak, forklarer Hansen.

For to uker siden var produksjonen tilbake til normalen.

Tusen takk fra statsråden

Foto Fra dagens besøk hos Stabburet i Fredrikstad, fra venstre i koronasikker avstand: konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Orkla, administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke, landbruks- og matminister Olaug Bollestad, forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN og i administrerende direktør Paul Jordahl i Orkla Foods Norge. Foto: Marthe Bay Haugen | Landbruks- og matdepartementet

– De butikkansatte og bonden har fått mye positiv oppmerksomhet. Nå synes jeg det var på tide å si tusen takk for innsatsen også til de ansatte i matindustrien, som virkelig har snudd seg rundt, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad etter dagens besøk i Fredrikstad.

I likhet med den lokale tillitsvalgte er hun opptatt av samarbeid.

– Samarbeid er kjempeviktig. Derfor har jeg også hatt kontakt to ganger i uka med representanter for hele verdikjeden innenfor mat under koronaen. Nå er det litt mindre hyppig, sier Bollestad.

Hun mener Orkla og Stabburet i Fredrikstad er et godt eksempel på hvordan bransjen har klart å omstille seg under koronakrisen.

Bekymret for fortsettelsen

Hos Stabburet i Fredrikstad er situasjonen normalisert.

– Statsministeren har snakket om en jobbkrise etter koronaen. Hva slags jobber frykter du kan forsvinne i næringsmiddelindustrien?

– Jeg er bekymret for at vi kan miste små lokalmatprodusenter som ikke har tilgang til de store markedene, sier Bollestad, som mener avlyste festivaler og messer gjør det enda vanskeligere for disse.

Framover vil hun følge også det såkalte horeca-markedet – hotell, restaurant, catering, kantine og storkjøkken – tett.

– Det vil ta tid før dette markedet er tilbake for fullt, sier statsråden – og bruker reiselivsnæringen som eksempel.

LES MER | Glimt fra gamle dager: 83.000 kjøttkaker i døgnet vinteren 1954

Powered by Labrador CMS