Nyheter

– Det er en meget grundig kjennelse, sier advokat John Christian Elden om Oslo tingretts avgjørelse om å løslate Lime-tiltalte Sajjad Hussain etter nesten 20 måneder i varetekt. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Hovedtiltalte i Lime-saken løslates fra varetekt

Oslo tingrett har bestemt at Sajjad Hussain (38), som er hovedtiltalt i den pågående Lime-rettssaken, skal løslates fra varetekt. Påtalemyndigheten anker avgjørelsen.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Peter Tálos): Til nå har tingrettens vurdering vært at Hussain kan tenkes å ville rømme fra Norge og rettsoppgjøret. Hussain er den eneste av de tolv tiltalte som er varetektsfengslet. Han har flere ganger begjært seg løslatt, men inntil onsdag har domstolene stått fast på at han må være fengslet.

Lime-saken dreier seg om menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av Nav, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming, alt innenfor kjeden av Lime-butikker. Hussain har sittet i varetekt siden august 2014.

Tingretten har satt en rekke vilkår for løslatelsen. Lime-rettssaken er kraftig forsinket, men er nå kommet så langt at både de fornærmede i saken og Hussain selv har forklart seg om punktene i tiltalen. Derfor mener dommer Finn Haugen det heller ikke er fare for tap av bevis som kan påvirke utfallet av rettssaken for Hussains del.

– Grundig kjennelse

– Det er en meget grundig kjennelse fra tingretten som kort sagt legger til grunn at nok er nok. Slik som saken eser ut i tid, blir det både i strid med straffeprosessloven, Grunnloven og menneskerettighetene å holde Hussain i varetekt, ifølge tingretten. Han aksepterer de vilkår retten setter for hans løslatelse, sier advokat John Christian Elden til NTB.

Domstolen mener det er flere forhold som knytter 38-åringen til Norge og at han uansett må regne med å bli utlevert tilbake til Norge dersom han forsøker å rømme til for eksempel Pakistan.

Det vil dessuten telle positivt med tanke på en framtidig prøveløslatelse dersom han som løslatt greier å respektere domstolens vilkår fram til en rettskraftig dom faller i Lime-saken.

Påtalemyndigheten anket

– Retten finner det lite sannsynlig at siktede i den kommende tolvmånedersperioden vil rømme landet i et forsøk å unndra seg soning av eventuell fengselsstraff som han måtte bli idømt, skriver tingretten.

Retten har avgjort at både Sajjads og alle familiens pass må beslaglegges. Han gis oppmøteplikt hver dag under rettssaken, som det nå ikke er ventet dom i før i april neste år. Han får meldeplikt for politiet når det ikke foregår rettsforhandlinger.

Elden opplyser at påtalemyndigheten anket kjennelsen med en gang den ble kjent onsdag. Dette hadde tingrettsdommer Finn Haugen tatt høyde for, da han ga kjennelsen såkalt oppsettende virkning, altså at rettens avgjørelse om å løslate Hussain ikke blir satt ut i livet før saken er behandlet av lagmannsretten. (©NTB)

Powered by Labrador CMS