Konkurransetilsynet utførte i april 2018 razzia hos Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen etter mistanke om overtredelse av konkurranseloven. Nå har de konkludert i etterforskningen av saken, erfarer NTB.
Konkurransetilsynet utførte i april 2018 razzia hos Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen etter mistanke om overtredelse av konkurranseloven. Nå har de konkludert i etterforskningen av saken, erfarer NTB.

Konkurransetilsynet: 4,9 milliarder i gebyr til Coop, Norgesgruppen og Rema

Norgesgruppen får 2,3 milliarder kroner i gebyr, mens Coop og Rema 1000 får 1,3 milliarder kroner hver i gebyr for ulovlig prissamarbeid, varsler Konkurransetilsynet.

Publisert Sist oppdatert

– Dagligvarekjedenes samarbeid om å gi tilgang til omfattende prisjegervirksomhet i hverandres butikker har vært ulovlig. Samarbeidet mellom Coop, Norgesgruppen og Rema innebærer i praksis at kjedene har delt store mengder prisinformasjon med hverandre, skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.

«Dette har økt gjennomsiktigheten på pris mellom kjedene, uten at forbrukerne er blitt bedre informert om prisene. Samarbeidet har derfor skadet konkurransen i dagligvaremarkedet», konkluderer tilsynet. 

– Dette er et alvorlig lovbrudd, noe som gjenspeiles i gebyrets størrelse. Det ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år. Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere. Når det gjelder dagligvarer, rammer det oss alle, sier konkurransedirektør Tina Søreide i en pressemelding.

De tre dagligvaregigantene Norgesgruppen, Coop og Rema må stanse prisjegersamarbeid fra og med i dag, heter det i et pålegg fra Konkurransetilsynet.

I en pressemelding skriver Rema-eier Reitan Retail at de vil anke Konkurransetilsynets vedtak.

– Vi er uenig i tilsynets konklusjon. Vi avviser at vi har foretatt oss noe som begrenser konkurransen. Dette vedtaket vil vi anke til Konkurranseklagenemnda, sier leder for næringspolitikk i Reitan Retail, Kårstein Eidem Løvaas i meldingen.

Coop Norge SA sier de stiller seg fullstendig uforstående til Konkurransetilsynets vedtak om et gebyr på 1,3 milliarder kroner for brudd på konkurranseloven.

– Vi stiller oss fullstendig uforstående til vedtaket fra Konkurransetilsynet. Coop Norge SA har ikke gjort noe ulovlig og heller ikke deltatt i et ulovlig samarbeid, slik Konkurransetilsynet hevder, skriver Coop Norge SA i en pressemelding.

Også Norgesgruppen stiller seg uforstående til påstandene om prissamarbeid.

– Vi stiller oss helt uforstående til Konkurransetilsynets konklusjon. Skal man være billigst, må man sjekke prisene i markedet, slik er det i alle bransjer, skriver konsernsjef Runar Hollevik i en pressemelding.

Norgesgruppen skal nå sette seg grundig inn i begrunnelsen for avgjørelsen.

– Vi har tidligere sagt at vi kommer til å forfølge saken videre i rettssystemet, og det gjelder fortsatt, sier Hollevik.

Powered by Labrador CMS