Medaljer i kø for norsk ost under VM i Portugal
Norge stakk av med 47 medaljer under helgens Oste-VM i Portugal. 10 gull, 15 sølv og 22 bronse er den imponerende statistikken for norske ysterier.
Osteprodusenter fra hele verden samlet seg i byen Viseu i Portugal til årets World Cheese Awards, Oste-VM på godt norsk. Over 4.700 oster fra 47 nasjoner ble testet og bedømt av osteeksperter fra hele verden.
Mange nordmenn vet ikke at vi har et imponerende utvalg kvalitetsoster laget her i Norge.
Ann-Beth Freuchen, konsernsjef Tine
I år var det 25 norske deltakere som stilte med nesten 120 oster. Og de tok igjen godt for seg da medaljene ble delt ut. 47 til sammen. 10 av dem i gull, 15 i sølv og 22 i bronse.
– Nok en gang befester Norge seg som en ostenasjon. Dette er et tydelig tegn på at vi ikke lenger trenger å se til Frankrike eller Italia for kvalitet – den finnes her hjemme i Norge», understreker Tine fornøyd i en pressemelding.
Snertingdal ysteri med osten «Godbiten» nådde helt til superfinalen. Her var de blant de 14 ostene som konkurrerte om tittelen verdens beste ost. «Godbiten» endte til slutt på en imponerende 8. plass, skriver Tine.
Det var fire norske oster som ble belønnet med bemerkelsen «Supergull». Dette er en eksklusiv utmerkelse som betyr at osten er blant verdens 100 beste oster.
«Godbiten» fra Snertingsdal Ysteri var altså blant disse, sammen med blant annet «Kraftkar» fra Tingvoll. «Kraftkar» vant «Supergull» under VM i Trondheim i fjor, og har tidligere nådd helt til topps under Oste-VM 2016.
I tillegg mottok Hol Ysteris «Leirgrøv Naturell Vellagra» og «Brilliant Brie» fra Thorbjørnrud ysteri – Kjekshus gård utmerkelsen, skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.
Tine fikk bronsemedaljer for Dovre Norsk Brie og Gudbrandsdalsost Anno 1863 – to moderne oster tuftet på lokale tradisjoner.
Dovre Norsk Brie er en hvitmuggost ystet på meieriet på Dovre som har over 100 års tradisjon for ysting. Gudbrandsdalsosten Anno 1863 er en helt ny brunost, inspirert av den tradisjonelle oppskriften til «Gudbrandsdalsostens mor» Anne Hov – kokt på gryter ved TINE Meieriet i Lom og Skjåk.
– Norsk ysterikompetanse i verdensklasse
– Det er skikkelig gøy å se at norsk ost utmerker seg blant de beste i verden. Norge har ysterikompetanse i verdensklasse, og jeg er stolt av at Tine kan være med på å sette norsk ost på det internasjonale kartet, kommenterer konsernsjef Ann-Beth Freuchen.
Ifølge Stiftelsen Norsk mat sier 75 prosent av den norske befolkningen at de er opptatt av at maten de kjøper er produsert i Norge. Samtidig er over 80 prosent av blå- og hvitmuggosten som kjøpes, importert fra utlandet, påpeker Freuchen.
– Mange nordmenn vet ikke at vi har et imponerende utvalg kvalitetsoster laget her i Norge. For dem som ønsker ekte kvalitet, og kortreist og lokal forankring i ostedisken, er det ingen grunn til å velge annet enn norsk ost, mener Tines konsernsjef.
Også landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) at de norske prestasjonene.
– Norge har utmerket seg flere ganger i Oste-VM siden vi deltok for første gang i 2011. Utviklingen siden starten av 2000-tallet har vært enorm. Mangfoldet av oster som norske ystere produserer vitner, om dedikerte og nyskapende produsenter som tar i bruk melk av ypperste kvalitet, roser han.
Myrdal gård ysteri – igjen
En liten, men hyggelig fotnote: Myrdal gård ysteri på øya Tysnes sør for Bergen gjør det fortsatt skarpt med sine oster. I helgens Oste-VM vant ysteriet til familien van Schaik tre nye medaljer: gull for Myrdal Ibex, sølv for Myrdal Kvit Geitost og bronse for Myrdal Vellagra Geitost.
Ysteriet fra Lundegrend er dermed oppe i hele 10 medaljer siden de sikret seg sin første i 2022. Mat og Marked skrev om Myrdal gård ysteri da de deltok i Internationale Grüne Woche i Berlin i 2023.