Prior kjønnssorterer eggene – unngår å avlive hanekyllinger
Som den første produsenten i Norden, har Prior tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å unngå avlivning av nyklekkede hanekyllinger. De første eggene lanseres nå i butikk.
Prior sin nye produksjonsmetode kalles å «kjønnssorte i egget». Det innebærer at man benytter avansert teknologi til å fastsette kjønnet på befruktede rugeegg – altså de eggene som senere skal bli til verpehøns. Dermed kan man sortere ut hanekylling-eggene etter befruktning, i stedet for å måtte klekke og avlive hanekyllingene.
Hanekyllinger fra verpehøneraser legger av naturlige årsaker ikke egg, og de får heller ikke nok kjøtt til å kunne brukes i ordinær kjøttproduksjon. Derfor avlives cirka 3,5 millioner hanekyllinger årlig i norsk eggproduksjon.
Etisk dilemma
– Dette har vært et etisk dilemma for oss som jobber med egg. Så når vi nå kan velge mellom å sortere ut befruktede hanekyllingegg eller avlive klekkede hanekyllinger, er det klart vi velger eggene, sier konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura, Petter Brinchmann, til Dagligvarehandelen.
– Vi har lenge fulgt med på utviklingen av denne teknologien, og planen har hele tiden vært å ta dette i bruk så fort den er robust nok. Nå har vi endelig kommet dit, og jeg er stolt av at Prior, som første i Norden, tar i bruk dette, fortsetter han.
Ute i butikk
I dag kommer opp mot halvparten av alle PRIOR-egg fra den nye produksjonsformen, og andelen øker stadig. Innen 2025 skal dette gjelde for alle egg fra Prior, og i løpet av få år for alle egg produsert av Nortura.
– Egg fra den nye produksjonsmetoden har allerede vært i eggpakningene til Prior i noen måneder, men nå markerer vi dette med en informasjonskampanje. Selv om eggene vi kjøper i butikk er de samme som før, føles det godt å vite at verdikjeden bak nå skal foregå uten avlivning av hanekyllinger, sier Brinchmann.
Per i dag har teknologien en lav feilmargin på under to prosent, men de få hanekyllingene som klekkes blir likevel ikke avlivet. Disse fôres opp og selges som et nisjeprodukt til restaurantmarkedet.
– Hva skjer med eggene som sorteres ut som hane-egg?
– Planen er at hanekyllingeggene skal brukes til dyrefôr, og vi er i gang med å teste dette. Frem til det, går eggene til kompost, opplyser Brinchmann.
Ønsker bransjestandard
Norske egg har status som salmonella-frie, og står derfor i særstilling i verdenssammenheng. Nå håper Brinchmann at Norge også kan lede an med den nye produksjonsformen. Så langt benyttes teknologien Prior har tatt i bruk på enkelte rugerier i Tyskland, Nederland og Frankrike.
– Prior har en stolt historikk der vi har jobbet med forbedringer i norsk egg- og kyllingproduksjon i mange tiår, gjennom dyrevelferdsprogrammer og tiltak som senere har blitt bransjestandard. Også denne gangen ønsker vi å dele kunnskap og erfaring med resten av bransjen, slik at dette så raskt som mulig kan bli den eneste standarden for produksjon av verpehøns, både i Norge og Europa, sier han.
Økt produksjonskostnad
– Er det Prior eller bonden som tar regningen for investeringene i Norge?
– Dette vil medføre en økt produksjonskostnad, men egg skal fortsatt være en rimelig proteinkilde. Bonden skal ikke ta regningen her, så kostnader som påløper eggprodusentene vil bli kompensert, sier Petter Brinchmann.
– Hvor mange butikker vil få de nye eggpakkene i første omgang?
– Egg fra den nye produksjonsmetoden har allerede vært i eggpakningene til Prior i noen måneder, i alle butikker som selger Prior-egg. Men først nå gjør vi forbruker oppmerksom på dette med en informasjonskampanje som starter denne uken, og informasjon på eggpakninger fra slutten av juli, sier Brinchmann, og legger til:
– Det er viktig at våre kunder og forbrukere vet at det skal «alltid være godt å velge Prior». Dette gjelder både smak og ansvarlighet. Med denne offensive investeringen legger vi virkelig kraft bak dette, så dette blir det viktig å vise enda tydeligere fremover.