Nyheter

Stortinget vil ha ny strategi for økologisk landbruk

En ny handlingsplan må til om Stortinget skal nå målene om 15 % økologisk produksjon og forbruk innen 2020, slår Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fast.

Publisert Sist oppdatert

Komitéen har behandlet Riksrevisjonens gjennomgang av myndighetenes arbeid på økologi-området.

– Komitéen er likevel splittet i sitt syn på tempo og innhold for en ny strategiprosess, forteller Regine Andersen, daglig leder i Oikos – Økologisk Norge på organisasjonens hjemmeside.

Flertallet nøyer seg med å henvise til Riksrevisjonens konklusjoner og anbefalinger, mens et mindretall foreslår at det legges fram en konkret handlingsplan alt til høsten, for å sikre at målene nås innen 2020. Mindretallet består av Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de Grønne.
I mindretallets forslag heter det at Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte høsten 2016 med en konkret handlingsplan som omfatter generisk markedsføring, kunnskapsbasert informasjon og rådgiving om økologisk jordbruk til gårdbrukere og forbrukere, økt offentlig innkjøp, nødvendig økte økonomiske stimuleringstiltak samt forenkling av regelverk for økologisk produksjon og foredling, slik at Stortingets mål nås i 2020.
– Vi er forundret over at ikke flere partier støtter opp om forslaget fra Senterpartiet. Venstre er blant de sterkeste forkjemperne for økologisk produksjon og forbruk, og burde klart stå bak et slikt forslag, sier Regine Andersen. Hun mener at også Kristelig Folkeparti har tradisjon for å støtte opp om forslag som styrker økologisk produksjon og forbruk og at ikke minst Arbeiderpartiet har vært gode støttespillere i arbeidet på området.
– Det er derfor en gåte at ikke disse partiene har sluttet seg til det gode forslaget fra Senterpartiet, som altså Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de Grønne har støttet, påpeker hun.

Utfallet av saken avgjøres i stortingssalen senere i år. Riksrevisjonen har levert en sviende kritikk av Landbruks- og matdepartementets arbeid med å gjennomførte Stortingets mål på økologi-området. Andersen mener det haster med å få på plass en konkret handlingsplan for sikre at målene Stortinget har satt, blir oppnådd innen fristen som er satt.
I artikkelen på Oikos.no kommenteres også årets jordbruksforhandlinger. Oikos mener Landbruks- og matdepartementet la fram et tilbud som overså så godt som alle anbefalinger fra Riksrevisjonen.

Powered by Labrador CMS