Bernt G. Apeland, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Virke: – Regjeringen prioriterer ikke verdiskaping

– Regjeringen setter ny rekord i oljepengebruk, men prioriterer ikke å styrke lønnsomheten i norske bedrifter. Uten bedre rammevilkår er det vanskelig for virksomhetene å drive lønnsomt, og å investere i flere ansatte, mener Hovedorganisasjonen Virke.

– Etter tre år med stadig forverring av rammevilkårene for norske virksomheter, burde regjeringen gjennomføre et krafttak for økt lønnsomhet. Det gjør den dessverre ikke, sier administrerende direktør Bernt G. Apeland i Hovedorganisasjonen Virke i en pressemelding.

Tall fra Norges Bank viser at lønnsomheten i varehandelen, og særlig innen byggevare, har vært nedadgående de tre siste årene. Dette bekreftes i Virkes siste medlemsundersøkelse, som viser at tre av ti virksomheter i handels- og tjenestenæringene sliter med å drive med overskudd.

– Lønnsomhet er grunnlaget for å skape verdier og velferd. Selv om budsjettforslaget inneholder flere positive enkeltsaker, opplever vi at regjeringen er mer opptatt av å fordele oljepenger enn å legge til rette for verdiskaping i norske virksomheter. Bedriftene må kunne benytte mer av overskuddet til å investere i flere ansatte, og mindre til skatter, avgifter og byråkrati, sier Bernt G. Apeland. 

– Vi ser at oljepengebruken øker dramatisk, og at budsjettet er mer ekspansivt enn ventet. Det trekker ikke i retning av lavere rente i 2025, som hadde vært sårt tiltrengt for norske virksomheter.

Apeland peker på at regjeringen kan bidra til økt lønnsomhet gjennom forenkling av virksomhetenes hverdag. 

– Folk flest jobber i små- og mellomstore bedrifter, og gjennomsnittsbedriften har omtrent ti ansatte. Våre medlemmer forteller at behovet for forenkling er enormt. Det handler blant annet om å sikre en smidigere dialog med myndigheter, å etablere felles standarder og å utnytte mulighetene teknologien skaper. Bedriftene bør bruke tiden på å produsere, ikke rapportere, sier Apeland. 

Han er skuffet over manglende forenklingsprofil i det fremlagte statsbudsjettet.

Powered by Labrador CMS