Annonse

Økologi

Rørosmeieriet reagerer på avgiftshopp

Rørosmeieriet reagerer kraftig på at de er pålagt å øke innbetalingen til prisutjevningsordningen for melk fra 22 til over 30 millioner kroner i året. Samtidig fratas de og andre meieriaktører distribusjonstilskudd de har hatt siden 2016.

Gjennombrudd for økologisk frukt

Etter fem uker med salg av lokal, økologisk frukt i ni butikker, kan Coop Nordvest konstatere at prosjektet er en suksess.

Markus Hustad blir daglig leder i Økologisk Norge

Den ideelle organisasjonen Økologisk Norge har ansatt Markus Hustad som ny daglig leder.

Gro Gro i Meny– Slik vi ønsker at barnemathyllen skal se ut

Den norske og økologiske barnematprodusenten Gro Gro har fått pilot hos Meny med eget kjøleskap i hyllen. De første butikkene med fersk, kaldpresset barnemat tilgjengelig er Meny Ringnes Park og Meny Fornebu.

Rørosmeieriet– Alvorlig bekymret

Anvendelsesgraden for økologisk melk har gått ned fra 59,5 prosent til 51,6 prosent fra juli 2020 til juli 2021. Samtidig øker importen kraftig.

En stemmeseddel for fremtidas landbruk

Pommeresche er «Årets meitemark»

Den økologiske hedersprisen Årets meitemark 2021 er tildelt gartner og permakulturdesigner Herwig Pommeresche.

Øko-milliard ga million-bonus til Coops kunder

Aldri har Coops kunder og medeiere kjøpt mer økologiske varer enn i 2020. Omsetningen økte med nesten 20 prosent til over én milliard kroner, noe som bidrar til rekordbonus til medeierne.

Økt produksjon av økologiske landbruksvarer

I 2020 var det en økning i produksjonen av både økologisk melk, økologisk kjøtt, økologiske egg og økologiske grønnsaker.

Han blir ny daglig leder i Økologisk Norge

Markus Hustad er ansatt som konstituert daglig leder i Økologisk Norge. Han har jobbet i Økologisk Norge i seks år og tiltrer 1. mai.

Rørosmeieriet 20 år

I dag, 5. januar 2021, er det 20 år siden Rørosmeieriet startet opp. Meieribestyrer Trond Lund lover feiring, selv om selve jubileumsmarkeringen er utsatt på grunn av koronasituasjonen.

Coop tilbakekaller knekkebrød med sesamfrø

Coop kaller tilbake Änglamark Økologiske Knekkebrød med sesam 230g etter at det er påvist for store doser av etylenoksid i sesamfrø fra India.

Økologiske sesamfrø trekkes tilbake

Enkelte holdbarheter av Eldorados økologiske sesamfrø trekkes tilbake fordi det ikke kan utelukkes at de kan inneholde etylenoksid.

Stadig færre bønder driver økologisk

De siste ti årene har antallet økologiske bønder falt jevnt og trutt. I 2009 var det rundt 3.000 bønder som drev økologisk, nå er tallet under 2.000.

Ønsker å styrke økonomien til økobøndene

Styret i Tine har vedtatt å øke merprisen til produsent fra 75 til 85 øre per liter med virkning fra 1. juli 2021.

Amerikanske forskere– Økologisk er mer lønnsomt

Økologisk produksjon av soya og mais gir like store, eller større avlinger, enn konvensjonell produksjon, viser nyere forskning fra Iowa State University.

Ren Mat lanserer podkast

Norges økologiske mat- og livsstilmagasin Ren Mat har lansert podkast. Det er totalt ti episoder som graver dypere i matjorda.

Årets meitemark er kåret

Økologisk Norges hederspris Årets meitemark ble delt ut i kveld til Marianne Leisner og Linda Jolly – pionerer innen arbeidet med skolehager i Norge.

Utsetter nytt økologiregelverk

Mattilsynet melder at det nye økologiregelverket i EU er utsatt i ett år, til 1. januar 2022. Det får følger også for Norge.

Økologisk Norge nominert til Nordisk Råds miljøpris 2020

Økologisk Norge er, sammen med sine nordiske søsterorganisasjoner, nominert til Nordisk Råds miljøpris 2020 for arbeidet med å styrke biologisk mangfold i Norden.

– Positiv påvirkning virker best!

– Det nytter ikke å bruke pekefinger. Det vil si, jeg peker gjerne på det som er bra, men vifter ikke med den for å si at noe er dårlig, sier forfatter, matentusiast, influencer og Coop Mega-ambassadør Hanne-Lene Dahlgren.

Økologisk NorgeGjenreis 15 prosent-målet

15 prosent–målet for økologisk produksjon og forbruk må gjeninnføres og følges opp med en forpliktende opptrappingsplan, er ett av flere krav Økologisk Norge har meldt inn til de politiske partiene, som nå reviderer partiprogrammene i forkant av Stortingsvalget i 2021.

Øver-Bakken satser i dagligvare

Norges første heløkologiske kaffebrenneri skal nå ut til enda flere kaffeelskere gjennom dagligvarehandelen.

PolitikkØko-statistikk i det blå

Den som venter på statistikk for import av økologiske matvarer, må smøre seg med et tykt lag av tålmodighet.

– Betydelig øko-vekst

Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har alle merket en økning i øko-salget under koronakrisen.

Semper lanserer økologisk fruktdrikk

I mai lanserer Semper barnedrikken Dryckis. Det er en sølefri drikkeklemmepose som er en mild økologisk fruktdrikk til barn fra ett år.

Mindre økologisk produksjon i 2019

Produksjonen av de fleste økologiske jordbruksvarer gikk ned i 2019. Samtidig økte omsetning i noen salgskanaler, særlig storhusholdning og bakerier, viser ferske tall fra Landbruksdirektoratet.

Økologisk Norge Krever tiltak for mer økogrønt

Økoprodusenter på frukt og grønt er i front med utvikling av dyrkingsmetoder som er fri for syntetiske plantevernmidler og kunstgjødsel. Men de møter betydelige markedshindre, og forbrukerne fortviler, mener Økologisk Norge.

Økologisk NorgeTi skoler valgt ut til skolehagesatsing

Ti skoler har nå fått beskjeden om at de er valgt ut til å delta i Økologisk Norges nye skolehageprosjekt.

Landbrukets Økoløft satser på inspirasjonsbutikker

Landbrukets Økoløft har utfordret de tre dagligvarekjedene til å velge ut inspirasjonsbutikker som lykkes i salg av norske økologiske varer.

Naturlig = mat produsert etter økologiske prinsipper

«Vi vil ha naturlig mat», sier forbrukerne. Det de egentlig mener er at de vil ha mat produsert etter økologiske prinsipper, sier samfunnsforsker Annechen Bahr Bugge.

– Den økologiske juleribba har klare fortrinn

Dagligvarekjedene startet priskrigen på julemat allerede i november, og ribba er nede i en pris på kr 59,90 per kilo. Imidlertid er nok mange forbrukere enda mer bevisste når de handler årets julemat, etter avsløringene fra grisefjøsene tidligere i år.

– Den økologiske juleribba har klare fortrinn

Skolehager på jakt etter skoler

Økologisk Norge vil bygge skolehager på ti skoler i Buskerud, Akershus, Østfold og Oslo og er nå på jakter etter skoler som er interesserte.

Hanne-Lene Dahlgren er vinneren av Änglamarkprisen

Hanne-Lene Dahlgren ble stemt frem av folket som årets vinner av Änglamarkprisen 2019 torsdag. Nå skal hun lage podcasten «En skikkelig digg fremtid».

Kaffen på Burger King er økologisk og Fairtrade

Burger King har et samarbeid med kaffebrenneriet Löfbergs. Det betyr at all kaffe på Burger King er økologisk og Fairtrade.

Økologisk Norge: Økologisk mat er regnskogvennlig

Rema med økologisk barnemat

– Vi er veldig stolte av å kunne tilby kundene barnemat som er tilnærmet lik hjemmelaget. Produktene er laget i samarbeid med den danske leverandøren Lovemade Organics, sier Maria Iversen, kategorisjef i Rema 1000.

Økoveksten flater ut første halvår

Fortsatt øker omsetningen av økologiske matvarer i dagligvarehandel, men veksten er lavere enn tidligere. Andelen økologisk av totalomsetningen er uendret på omtrent 2 prosent.

Ny undersøkelse: Velger heller økologisk enn kortreist frukt

En ny undersøkelse gjennomført av Økologisk Norge viser at det er viktigere for øko-bevisste forbrukere at frukt og grønnsaker er økologiske enn at de er produsert i Norge.

Mer norsk økologisk frukt og grønt krever effektiv verdikjede

Landbruksministeren inviterer til dialogmøte om økologisk grøntproduksjon. Det trengs flere økologiske grøntprodusenter i tiden fremover. AgriAnalyse har gjennomført en undersøkelse som viser at 1 av 5 konvensjonelle bønder har vurdert økologisk omlegging.

Vil øke fokuset på økologiske varer med kampanje

Økologisk Norge setter i høst et fokus på etterspørselen etter økologiske varer i butikken med kampanjen #spørogspisøkologisk. Her kan kundene dine ble med og spørre etter de økologiske varene de savner i butikken.

Sertifisering skal gi øko-vekst

Coop Mega fortsetter sin satsing på økologi med å Debio-sertifisere hele kjeden. I oktober skal alle 74 butikker være ferdig sertifisert.

Sertifisering skal gi øko-vekst

Coop Mega fortsetter sin satsing på økologi med å Debio-sertifisere hele kjeden. I oktober skal alle 74 butikker være ferdig sertifisert.

Annonse
Annonse
Annonse