Nyheter

Tomme ølbokser klare til pant i butikken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

20 år siden første øl- og brusboks ble pantet

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke feiret Infinitum 20 år. I løpet av 1999 ble 66 millioner bokser pantet – i fjor var det 1,2 milliarder bokser og flasker.

I fjor høst økte pantesatsene. Resultatet ble at hele 87,1 prosent av alle bokser og 88,9 prosent av alle flasker ble pantet i første kvartal i år.

– Dette er rekord for oss, og det er ingen i verden som samler inn mer. I tillegg til det som pantes, fanges det opp emballasje fra avfallsinnsamlingen som også resirkuleres, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum i en pressemelding.

I 2018 ble 9.918 tonn aluminium og 20.568 tonn plast resirkulert. Panteordningen har gjennom 20 år investert mye i effektiv logistikk, slik at bokser og flasker sendes til resirkulering på en mest mulig effektiv måte. Neste år åpner et eget anlegg for resirkulering av flasker i Norge.

– Handelen og bryggeriene har sammen med forbrukerne gjennomført en omfattende omstilling til langt mer miljøvennlig emballasje. Bokser og flasker som resirkuleres har erstattet det gamle ombrukssystemet, som blant annet skapte mye unødig transport. Glassflasker har nå en svært liten del av markedet. Det er bra, fordi de har høy klimabelastning, og fordi glasskår i naturen kan gi skader og skogbranner, sier Maldum.

Infinitum har også investert mye i kommunikasjon for å få nordmenn til å pante. Blant kjendisene bak pantebudskapet er Odd Børretzen, Ravi, Karpe Diem, Erna Solberg og Aksel Lund Svindal.

– Resultatene viser at vi har gjort mye riktig. Men vi hviler ikke på laurbærene, vi vil at hver eneste boks og flaske skal pantes. Det er noe av det enkleste og mest effektive vi alle kan gjøre for klimaet, sier Maldum.

Powered by Labrador CMS