I 2018 ble det tatt i alt 4040 prøver av norske landdyr og animalske produkter. Ingen av analysene viste konsentrasjoner av legemiddelrester som tydet på ulovlig bruk av legemidler. Foto: Mattilsynet

Nyheter

Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i landdyr 2018, viser ingen alvorlige funn i kjøtt og andre animalske produkter.

Publisert Sist oppdatert

Funn ble oppdaget i cirka 4 prosent av prøvene og ble fulgt opp av Mattilsynet. Ingen av analysene viste konsentrasjoner av legemiddelrester som tydet på ulovlig bruk av legemidler.

– Resultatene i 2018 skiller seg lite fra tidligere år. Det er ikke avdekket funn som gir mistanke om ulovlig bruk av legemidler, og overskridelsene handler mest om naturlige hormoner fra dyr eller tungmetaller som finnes i naturen. Resultatene er også på linje med funn gjort i tidligere år. Enkeltfunnene er fulgt opp av Mattilsynet, sier seniorrådgiver Waleed Ahmed i Mattilsynet.

Undersøkte kobberinnhold i leverprøver

Det ble påvist steroider i sju storfeprøver og ni saueprøver. Produksjonsdyr skiller ut disse stoffene naturlig, avhengig av kjønn og drektighetsstatus til dyret, og funnene var innenfor det som beskrives som naturlig.

Legemiddelet Diklofenak ble påvist over grenseverdien i en storfemelkeprøve. Denne ble fulgt opp av Mattilsynets lokalkontor. De fant også tungmetallet kadmium over grenseverdien i leverprøver fra fire sauer. I tillegg ble det funnet høyt kadmiuminnhold i lever fra fire reinsdyr og 20 elg. Videre ble det påvist høyt innhold av bly i en leverprøve fra oppdrettsreinsdyr. Kadmiuminnhold i innmat skyldes forurensning i miljøet og gjelder dyr som har gått på utmarksbeite og ville dyr.

For første gang undersøkte også Mattilsynet i 2018 kobberinnhold i leverprøver. Kobberinnhold i husdyr er vurdert etter gjeldende regelverk for plantevernmiddelrester. Grenseverdiene av kobber er satt for å sikre trygg bruk av plantevernmidler og det er ikke tatt hensyn til at kobber kan komme fra andre kilder enn plantevernmidler.

– Vi fant kobber over grenseverdien i leverprøver fra 28 storfe, 18 honning, 25 sau, en geit, to oppdretts-rådyr, og fem reinsdyr. Det ble også påvist høyt kobberinnhold i leverprøver fra 18 viltlevende rådyr og 44 leverprøver fra elg, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– Ikke overraskende

Kobberpreparater er godkjent til bruk i Europa som plantevernmiddel og fôrtilsetningsstoff, og blir også brukt innen økologisk produksjon. I tillegg finner man naturlig kobber i jord. Det brukes også kobber i drikkevannsrør, og derfor kan drikkevann være kilde til kobber. EFSA har nylig vurdert kobberinnhold i næringsmidler og anbefalt at grenseverdiene økes.

– Det er ikke overraskende å finne forhøyede verdier av tungmetaller i innmat fra vilt siden de både lever lengre og beiter mer i utmark enn produksjonsdyr. Tungmetallene finnes i naturen, opphopes i næringskjeden og lagres iblant annet lever og nyrer hos dyr. Mattilsynet fraråder barn under ti år å spise lever som middagsmat på grunn av høyt innhold av kadmium, mens ungdom og voksne bør begrense inntaket av lever fra vilt og sau, skriver tilsynet videre.

Powered by Labrador CMS