Nyheter

Økt pant - mindre plastforsøpling

Publisert Sist oppdatert

– Plastforsøpling er et av vår tids største miljøproblemer. Etter at vi økte panten har enda flere flasker og bokser blitt samlet inn, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

I 2018 doblet Klima- og miljødepartementet pantesatsen på drikkevareemballasje. At panten økte bidro til at det i 2018 ble pantet 94 millioner flere flasker og bokser enn året før. Innsamlingsandelen i Norge er svært høy, skriver Infinitum på sin nettside.

– De aller fleste panteflasker i Norge blir levert tilbake, og vi økte panten for å sikre at det skal fortsette slik. Jeg tror pantesatser på to og tre kroner er et riktig nivå, som vil føre til at enda flere flasker samles inn også i årene som kommer, sier Elvestuen.

I dag pantes 88,6 prosent av flaskene og 87,3 prosent boksene. Det blir over én milliard flasker og bokser hvert år, og alle gjenvinnes. Infinitum regner med at økt pant vil øke andelen til over 90 prosent. Hver prosentøkning i panteandel for plastflasker betyr en reduksjon i CO2-utslipp på 990 tonn per år, mens det samme tallet for bokser er 620 tonn.

– Vi venter at høyere pant vil føre til en reduksjon på minst 5 000 tonn CO2 i året, i tillegg til at enda færre bokser og flasker vil havne i naturen. Panting har aldri før vært så lønnsomt og så viktig for kloden, sier direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum.

Powered by Labrador CMS