Nyheter

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge. Foto: Mattilsynet

Tilsyn med tilsetningsstoffer avdekket flere feil

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet har for første gang gjennomført et nasjonalt tilsynsprosjekt på salg og bruk av tilsetningsstoffer i mat som oljer, sauser, supper og pålegg. Kontrollen avdekket flere feil i bruk av mengde, manglende dokumentasjon og feilmerking. Bransjen må ta ansvar for at maten de omsetter er i samsvar med regelverket.

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge. Ingredienser som salt, sukker og krydder er ikke tilsetningsstoffer. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

I 2017 førte Mattilsynet tilsyn med 17 leverandører av tilsetningsstoffer til næringsmiddelindustrien. I 2018 førte de tilsyn med 36 næringsmiddelprodusenter som produserer fett og oljer, krydder, supper, sauser og påleggssalater som selges til forbruker.

– Hos de som selger tilsetningsstoffer og hos produsentene fant vi flest avvik rundt kjennskap til regelverket for tilsetningsstoffer, manglende dokumentasjon på at tilsetningsstoffene har næringsmiddelkvalitet og merking på produktene. Hos produsentene så vi også at det var manglende kontroll med mengden tilsetningsstoffer som ble brukt. Det er lite trolig at avvikene har representert helsefare for forbrukere, men det er viktig at all mat med tilsetningsstoffer overholder gjeldene grenseverdier for å sikre at maten er trygg for alle, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet i en pressemelding.

Funnene i rapporten er allerede delt med representanter for næringsmiddelbransjen i et informasjonsmøte i mars. Bransjen har etter tilsynene korrigert avvikene som er funnet i prosjektet. Et tiltak som kom ut av møtet er at Mattilsynet skal utvikle mer veiledningsmateriell om tilsetningsstoffer. Næringsmiddelprodusentene på sin side har en rekke punkter å følge opp.

Mattilsynet vil føre tilsyn med nye produktgrupper for bruk av tilsetningsstoffer. I 2019 vil vi se nærmere på matvarer innen kornprodukter, slik som frokostblandinger, pasta og nudler.


Powered by Labrador CMS