Nyheter

Trond Reierstad. Foto: Tine

Varsler krevende år for Tines melkeprodusenter

Publisert Sist oppdatert

Avtroppende styreleder i Tine, Trond Reierstad, mener melkeprodusentene og selskapet står foran noen krevende år. -Befolkningsveksten er halvert, veksten i osteforbruket har stanset opp - samtidig som importen øker. Det betyr motvind, sa Reierstad i sin avskjedstale på årsmøtet til Tine.

– Vi mister 100 millioner liter melk som har gått til eksport av Jarlsberg. Det blir krevende, og derfor må vi legge oss ekstra i selen for å sikre volumet i tiden framover, sa Reierstad.

Men han la vekt på at Tine har klart større omstillinger tidligere:

– På slutten av 90-tallet ble produksjonen redusert med nesten 300 millioner liter i løpet av noen få år. Vi kommer til å klare tilpassingen også denne gangen, men det blir tøft for oss som enkeltprodusenter - og krevende for Tine, sa Reierstad.

Styrelederen trakk fram lavere kvoter, lavere etterbetaling, høyere omsetningsavgift og høyere kostander, som en del av virkeligheten eierne og Tine må stå i de neste årene.

– Men vi vet også at mat er viktig. Vi vet at det jobbes godt både i Tine og ute på de mange melkebruk, og vi har en plan, slo Reierstad fast.

Planen han viser til innebærer både kostnadsreduksjoner, økt konkurransekraft - og utarbeidelsen av en treffsikker vekststrategi som skal møte både forbrukerens og kundens behov.

– Et eksempel er Cheddar-linja på Tine sitt meieri på Verdal som står klar i 2020. Og gode overgangsordninger som kompenserer for bortfallet av Jarlsberg-eksporten er det absolutt viktigste for melkeprodusenten ved årets jordbruksoppgjør. Er det én ting den nye landbruksministeren må levere på, så er det nettopp å sikre denne overgangen, understreket Reierstad.

Powered by Labrador CMS