Butikk i praksis

Ifølge miljøansvarlig Erik Halstensen i Meny kommer den største miljøgevinstene når de rehabiliterer eller åpner nye butikker. For da tar de i bruk mer miljøvennlig teknologi.

Meny vil kutte klimaavtrykk

Både i den daglige driften og i rehabilitering av Menys butikker, er miljø på dagsordenen. Ifølge miljøansvarlig Erik Halstensen i Meny er ambisjonen å kutte klimaavtrykket og drifte butikkene så godt som mulig.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Menys nettside ble åtte Meny-butikker rehabilitert med mer miljøvennlig utstyr og teknologi i fjor. Vi møtte Menys miljøansvarlig Erik Halstensen på Meny Røa, som var en av butikkene som i fjor ble rehabilitert.

– Alle våre butikker som blir bygget i dag, blir bygget etter en annen standard enn det ble gjort for mange år siden. Meny Røa er et godt eksempel på en butikk som har blitt rehabilitert med gode resultater, sier Halstensen.

Klimanøytrale innen 2030

Ifølge Menys miljøansvarlige er planen at alle Meny-butikker skal bli mer miljøvennlige butikker.

– Vi vil rehabilitere omtrent like mange butikker i år som i fjor og har en langtidsplan for hvordan vi skal gjøre dette. Vi vurderer rehabiliteringen ut ifra standarden til butikken og leiekontraktsforhold. Vi har et mål om å være klimanøytrale innen 2030, og da er vi avhengig av å ta grep, og det beste grepet er å rehabilitere butikkene våre. Vi må i tillegg ha fokus på å følge opp alle butikkene våre, nye som gamle, for å drifte dem til minst skade for miljøet.

Menys største butikk, CC Vest i Oslo, ble rehabilitert i 2019. Her bidrar nytt kjøl- og fryseanlegg og fri for HFK-gasser til redusert klimagassutslipp, men også til en energibesparelse på cirka 30 prosent, skriver Meny på sine nettsider.

– Vi reduserer utslippene på typiske butikker, som på Meny Røa. Her klarer vi å redusere energiforbruket med 30 til 40 prosent, og så eliminerer vi direkte utslipp av HFK-gasser fordi vi ikke bruker dem, sier Halstensen.

Tilpasset hverandre

– Hva er den største forskjellen på miljøvennlige butikker og «vanlige» butikker?

– Det er en annen teknologi. Forskjellen ligger både i hvordan systemene for kjøl og frys og oppvarming er bygd opp, og hvordan kjølediskene er bygd. For at vi skal få dette til å være optimalt, må det være tilpasset hverandre. Det nytter ikke bare å ta en av tingene. For eksempel må helheten av oppvarming, kjøling og ventilering av bygget henge sammen, forklarer Halstensen.

– Legger kundene merke til forskjellen?

– Jeg håper at våre kunder opplever butikkene minst like bra som før. Den største forskjellen er at en del varer er mer innelukket enn før siden alle kjøle og frysedisker har fått dører, og det er noe som har blitt en vanesak.

Når målene

Meny har som mål at energiforbruket skal ned 15 prosent innen 2025, HFK-gasser skal fases helt ut og at 90 prosent av deres gamle kjøleanlegg skal være byttet ut innen 2025.

– Vi ligger godt an i henhold til planen på disse punktene. Utfasingen av HFK-gasser er lovpålagte regler som vi forholder oss til, og vi prioriterer de anleggene vi har størst utfordringer med. Vi klarer å nå målene innen fristen vi har satt oss. For hvert anlegg vi oppgraderer vil slike utslipp droppe ganske dramatisk.

Powered by Labrador CMS