Butikk i praksis

Energirådgiver Trond Paasche tipser om at det er lurt å skaffe seg gardiner eller dører på kjølediskene. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB

Dette kan du gjøre for å spare strøm

Energirådgiver Trond Paasche gir sine tips til hva butikkene kan gjøre for å spare strøm. Det høye prisnivået på strøm henger sammen med flere faktorer.

Publisert Sist oppdatert

– Strømprisene er svært høye sør for Trøndelag. I Sør-Norge har fyllingsgraden i vannmagasinene vært lav, som medfører liten tilgang til strømproduksjon. Når det er mangel på en vare, stiger prisene. Norge er også tilknyttet det europeiske kraftmarkedet. Når prisene på kraft stiger i Europa, stiger prisene også i Norge, hvis man ikke selv har nok tilgang på strøm lokalt, sier Paasche.

– Mange faktorer

Paasche er energirådgiver i Enerconsult, og svarer på vegne av Enova Svarer. Paasche forklarer at situasjonen også i Ukraina påvirker strømprisene.

Foto Energirådgiver Trond Paasche i Enerconsult.

– I det siste har det vært en voldsom prisøkning på gass, og det har også vært mangel på kjernekraft på grunn av at flere land i Europa har stengt ned kjernekraftverk. Da er alternativene for kraftproduksjon vannkraft, sol- og vindkraft samt gass- og oljekraftverk. Europa har også fått mer og mer vindkraft, men når det er mangel på vind, fører også dette til høyere kraftpriser. Det er mange faktorer som spiller inn, sier Paasche.

Han forteller at det er en del rimelige strakstiltak dagligvarebutikkene kan iverksette for å spare strøm.

– Det er lurt å skaffe seg gardiner eller dører på kjølediskene. Det største forbruket til en butikk er å kjøle ned varer. Det er flere og flere butikker som har innført tiltak, men det er viktig at tiltaket dekker mest mulig av kjøle- og frysedisker i butikken.

– Få inn en konsulent

Også belysningen kan hjelpe på strømsparingen. Butikkene trenger heller ikke å ha en innetemperatur på 23 grader. De bør tilpasse innetemperatur etter faktiske behov, mener energirådgiveren.

– Det er veldig mange som har gått over til led-lys, men har du ikke det, kan det være lurt å skifte til energivennlig belysning. Det kan være lurt å få inn en konsulent som kan se på hva butikken kan gjøre for å få ned energiforbruket. Butikkeiere bør også se på effekttopper (kW) og få vurdert om det kan være noe å hente på utflating av effektbruk. Unngå at mange elektriske laster slår inn samtidig.

Aktuelle energiøkonomisering (enøk)-tiltak i dagligvarebutikker:

  1. Energioppfølging

Energioppfølging er et verktøy som i første rekke skal være et hjelpemiddel for driftspersonell. Energiforbruket til bygget og utetemperaturen overvåkes kontinuerlig (fra uke til uke), og gjennom sammenlikning med tidligere registrert forbruk kan det avdekkes feil på anlegg eller anleggets funksjoner, som for eksempel automatikk, som fører til unødvendig høyt energiforbruk og økte kostnader. Et unormalt lavt energiforbruk kan også være et varsel om driftsproblemer.

2. Plassering av kjøle-/frysedisker

Selv om moderne kjøle- og frysedisker har rikelig kjølekapasitet og er konstruert for hurtig omsetning av varene, er det visse hensyn man må ta når møblene skal plasseres. Man bør søke å unngå plassering like i nærheten av en dør som stadig går opp og igjen. Døren setter den omgivende lufta i bevegelse, og man får uønsket infiltrasjon av varm luft i disken. Dette får temperaturen til å stige og vil øke tilrimingen av fordamperen. En bør likeledes unngå at disken blir plassert så nær et utstillingsvindu at direkte sollys faller inn på varene.

3. Aksjonspunkter ved for høy temperaturer i disk/reol:

A. Sjekk varemengde, er disk/reol overfylt? Se etter lastemerket.

B. Sjekk temperaturen på varene som blir innlastet, kun nedkjølte/frosne varer skal godtas.

C. Sjekk at utstyret er i drift, og ikke under avtining. Sirkulasjonsvifte i disk/reol skal gå.

D. Er fordamperen fulle av is/rim, må avtining sjekkes. Ur fungerer muligens ikke som den skal, eller så er det for lite kuldemedie.

E. Sjekk ventilasjon og trekk i lokalet.

F. Blir kald-luftstrøm blokkert eller styrt feil i disker/reoler. Fjern alt som hindrer luftstrømmen.

G. Sjekk temperatur og luftfuktighet.

4. På alle kjøle-/fryseanlegg bør det gjennomføres periodisk forebyggende vedlikehold, for å redusere antall driftsforstyrrelser.

Kilde: Enova Svarer

Powered by Labrador CMS