Butikk i praksis

I den blå kontaineren blir flasker og bokser sugd ut. F.v: Kundeansvarlig innen salg Hakan Emeci i Tomra, assisterende butikksjef med ansvar for brus og pant Line Ivesdal Bjerkeset og butikksjef Mikael Andersson ved Kiwi XL Ligosenteret.

Pantestøvsuger: – Sparer to til tre timer om dagen

Tomra har i samarbeid med Infinitum lansert pantestøvsuger. Rundt ti butikker har tatt i bruk løsningen.

Publisert Sist oppdatert

Med pantestøvsugeren trenger ikke butikkansatte å håndtere tomme flasker og bokser. Når flasker og bokser blir pantet, komprimeres de i panteautomaten. Deretter suges de gjennom et rør og ut på baksiden av butikken, der de samles i en kontainer.

– Etter at våre kunder fikk R1-maskinen, økte pantevolumet mye i butikkene. Flere butikker syntes det ble et problem å håndtere så mye pant, så vi måtte komme på en løsning. Butikkene ga også tilbakemelding om at maskinen ofte ble full. Da går det mange plastsekker, som er en stor kostnad, sier Hakan Emeci, som er kundeansvarlig innen salg i Tomra.

Rengjøring

På Infinitums anlegg på Fetsund har de en vifteløsning som blåser objekter fra et punkt til et annet. Ifølge Emeci satte Infinitum dem i kontakt med leverandøren av løsningen, og de fikk anledning til å teste løsningen på anlegget i Fetsund.

– Vi integrerte løsningen i våre pantesystemer som frakter objektene fra panterommet og til en kontainer. Det eneste butikkene nå trenger å forholde seg til er rengjøring. I tillegg vil ikke butikkens kunder oppleve stans når de panter. Dette vet vi kan være til stor irritasjon for mange.

– Passer pantestøvsugeren kun til R1-pantemaskin?

– Foreløpig er det kun premiumkunder som skal få premiumløsning. Tomra R1 er en premiumløsning som har blitt valgt til de største butikkene. Også Infinitum har et krav som må oppfylles for at en butikk skal få pantestøvsuger. Butikkene må ha et visst volum for å få løsningen, slik at det skal være lønnsomt for Infinitum, sier Emeci, som forteller at det i dag er rundt 70 til 80 butikker som har R1.

1,5 millioner enheter

Ifølge en artikkel fra Infinitum må en butikk som er interessert i pantestøvsugeren ha et volum på over 1,5 millioner enheter i året og ha plass til en 25 fots konteiner utenfor butikken.

– Hvor mye koster støvsugeren?

– Det er avhengig av størrelsen på installasjonen. Viften har forskjellige størrelser ut ifra lengde og avstand, men en standard løsning koster rundt 850.000 kroner, ikke inkludert merverdiavgiften. Da får du en vifte som blåser ut og trekker inn frisk luft, rørinstallasjon og alle tilgjengelige deler for at det skal fungere.

– Når det kommer til besparelse, er det cirka 90.000 kroner i plastsekker og 250 timer i året per million enheter de mottar.

Positivt for butikken

En butikk som har fått pantestøvsugeren er Kiwi XL Ligosenteret i Drammen. Butikken fikk installert Tomra R1 i februar 2021, noe som ifølge butikksjefen har vært veldig positivt for butikken.

– Vi har fått flere kunder, og det er også bra for miljøet, sier butikksjef Mikael Andersson.

Ifølge assisterende butikksjef Line Ivesdal Bjerkeset, som i tillegg har ansvaret for brus og pant, er pantestøvsugeren en av de bedre tingene de har fått til butikken.

– Den frigjør mye tid for oss. For kundene er det også helt fantastisk, for nå stopper ikke pantemaskinen.

– I tillegg sparer det også miljøet. Før måtte vi ha flere hundre plastsekker i uken for å tømme panten. Nå trenger vi ikke det, legger butikksjefen til.

5 millioner enheter

– Hvor mye tid sparer dere?

– Rundt to til tre timer om dagen, tror Mikael, som forteller at de opplever at enkelte kunder kjører 45 minutter for å pante hos dem.

Ifølge tall fra Emeci i Tomra har Kiwi XL Ligosenteret hatt en god økning i pant.

– Året før de fikk R1, hadde de 1,8 millioner enheter. Etter butikken fikk R1 i 2021, økte det til 3,7 millioner enheter, og i 2022 økte det til 4,4 millioner enheter.

– Målet vårt for 2023 er å ta imot 5 millioner enheter, legger butikksjefen til.

Powered by Labrador CMS