Frukt & grønt

Norsk søtpotet blir en realitet. Foto: Leif Thore Bjertnæs

Nå skal forbrukeren få norsk søtpotet

Søtpoteten er mer populær enn noen gang på norske middagsbord. I dag er alt forbruket basert på import, men en norsk gård har for aller første gang forsøkt å dyrke den på norsk jord.

Publisert Sist oppdatert

Det er bøndene i gartneribedriften Bjertnæs & Hoel AS på Nøtterøy i Vestfold som for tre år siden fikk midler fra Grofondet til å teste ut om det er mulig å dyrke søtpotet i Norge.

– Det har vært dobbelt så vanskelig med søtpoteten som det jeg trodde, sier Leif Thore Bjertnæs i gartneribedriften, Bjertnæs & Hoel i en pressemelding.

– Det finnes ikke noen vekst som gir så mye god næring som søtpoteten per kvadratmeter, sier Bjertnæs.

Imponert

Administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke er imponert over de norske og innovative bøndene

-Det å lykkes med å produsere frukt, grønt og bær under så tøffe klimatiske betingelser som vi har i Norge, er et resultat av at mange bønder både drives og trives av å finne ut hva som er mulig, selv når risikoen er høy. Forskning, kunnskap og teknologiutvikling har bidratt til å gjøre det vanskelige mulig, men vel så viktig er den enkelte bondes pågangsmot og vilje til å prøve i praksis, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke.

Solgt enkelte steder

Norsk søtpotet fra Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy har allerede blitt solgt noen steder i Vestfold og Viken.

– Det kommer norsk søtpotet i butikken i flere regioner, og noe har kommet, men det kan ta et par–tre år før vi har et stort volum, sier Bjertnæs.

Nordmenn spiser rundt én kilo søtpotet hver i løpet av et år og alt er importert.

75 prosent av søtpotetmassen dyrkes i Kina og det som importeres til Europa kommer hovedsakelig fra USA. Litt lages i Egypt og andre land i Afrika. I Europa er det kommersiell produksjon stort sett kun i Syd -Spania og Portugal. Søtpoteten trenger 100 dager med god sommer.

Powered by Labrador CMS