Kommentar

Likestilling: Nå når 12-timersregelen er borte, vil det være mer attraktivt å tilby deltidsansatte økt stillingsprosent og heltid, mener Christopher Beckham, som er forbundsleder i Handel og Kontor i ­Norge. Illustrasjonsfoto fra åpningen av Kiwi Auli.

I tolvte time

12 timers-regelen ble historie i tolvte time. Det skal vi alle være glade for.

Publisert Sist oppdatert

HK har i mange år ønsket å fjerne 12-timersregelen. I årets tarifforhandlinger ble Virke og HK enige om å legge den bak oss. Det skjedde i tolvte time. I prinsippet er dette et rimelig krav fordi det handler om likebehandling, men det handler om noe mer enn det. Dette er også et viktig likestillingspolitisk grep for alle de kvinnene som jobber deltid i næringen. I tillegg kan dette være motivasjon for å bygge nødvendig kompetanse og videreutvikle handelsnæringen.

Så langt har det vært penger å spare på å ansette folk på 11-timerskontrakter og tilby disse sene vakter på hverdager og lørdager, og gjerne søndagsvaktene i de søndagsåpne butikkene. Det er det ikke lenger. Ansatte skal nå likebehandles når det handler om tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid. Det betyr at uavhengig av stillingsprosent, har alle ansatte rett på disse tilleggene. Det er rettferdig.

Arbeidsgivere og kjøpmenn har nå enda bedre grunn for å ansette folk i større stillingsbrøker og på heltid. Det er viktig av flere grunner.

Vi vet at folk trenger en fulltidsjobb for å få boliglån, ha råd til ferie og en pensjon å leve av etter at de trer ut av arbeidslivet. De virksomhetene som tilbyr det, vil stille fremst i køen for å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft. Det er bra for konkurransekraften og videreutvikling av virksomheten.

12-timersregelen har vært et av hindrene for deltidsansattes mulighet til å få heltidsstilling og en lønn å leve av. Nå når regelen er borte, vil det være langt mer attraktivt å tilby deltidsansatte økt stillingsprosent og heltid. Statistikken taler for seg. Det er flest kvinner som jobber deltid, og flest kvinner som jobber ufrivillig deltid. Derfor er dette også viktig for kjønnslikestillingen.

Arbeidsgivere og kjøpmenn, sammen med tillitsvalgte, bør nå starte jobben med å bygge heltidskultur. Det vil være bra for alle. Ikke bare fordi det er et viktig likestillingspolitisk grep, men også fordi det vil bidra til mer kompetente, motiverte og fornøyde ansatte.

Powered by Labrador CMS