Nyheter

Krf-forskrift reseptfrie

Vi ønsker velkommen at reseptfrie legemidler gjennom den nye forskriften i prinsippet kan bli solgt også utenom apotek og at andre enn legemiddelgrossister tillates å distribuere de reseptfrie. Slik sett er dette en milepæl.

Publisert Sist oppdatert

Videre er det positivt at forbrukere som velger å handle reseptfrie i dagligvarehandelen, vil kunne få informasjon gjennom et i butikkene utlagt kort om legemidlet. Ellers kan man trygt si at forskriften er svært restriktiv og formyndersk ? særlig fordi selvbetjening kun tillates i apotek.

Norges Colonialgrossisters Forbund har hele tiden deltatt i påvirkningsprosessen for å få til salg av reseptfrie legemidler utenom apotek. Man kan si prosessen startet ved fremleggelse av NOU 1997:6 Rammevilkår for omsetning av legemidler. Høyre og Frp har støttet åpning. Krf var en del av stortingsflertallet som var negativ til dette da apotekloven ble behandle vårsesjon 2000.

Med helseminister fra dette parti, skulle det mye til å få den mest forbrukervennlige løsning. En 400 år gammel apotekbransje i allianse med Statens legemiddelverk har i denne omgang, hovedsakelig utfra trygghetsargumentet, klart å hindre en mer reell åpning til salg utenom apotek. Den vedtatte forskrift går på tvers av råd fra Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet, Legemiddelindustriforeningen og dagligvarehandelen om å akseptere selvbetjening også utenom apotek.

Helseminister Dagfinn Høybråten. legger gjennom sin forskrift opp til sterk forskjellsbehandling mellom apotek og de «nye» salgskanaler på så avgjørende forhold som salgsform, sortiment og aldersgrenser. Hensikten med det må være å begrense markedsandelen for resetpfrie utenom apotek til ca. 10%. Så liten markedsandel vil ikke gi den kritiske masse av salgsvolum i dagligvarehandelen som er nødvendig for å få i gang en kostnadseffektiv distribusjon og salg til forbrukerne av reseptfrie legemidler. Helseministeren har dermed sett bort fra at forbrukerne neppe vil få den økede tilgjengelighet og den priskonkurranse som var forespeilet gjennom samarbeidsregjeringens Sem-erklæring. Forskriften representerer i stor grad et slag i luften med sikte på å skaffe goodwill for regjeringen men uten noen reell åpning. Og uten noen prissenkende effekt.

Husk at i Norge skjer over halvparten av dagligvareomsetningen gjennom smalsortimentsbutikker som bare har selvbetjening. Å tillate apotek å selge reseptfrie i selvvalg, men å hindre dette i andre salgskanaler gjennom denne forskriften, er en eklatant diskriminering. Apoteknæringen har ikke behov for denne form for beskyttelse mot konkurranse og medfølgende avansetap. Helseministerens krav om manuelt salg utenom apotek er en blåkopi av det danske system. Der har salg av reseptfrie utenom apotek etter nesten 2 år fått i overkant av 10% markedsandel og uten nevneverdige prissenkinger. Men i Danmark bruker heller ikke apotekene selvvalg, så det er bare i Norge denne form for diskriminering vil eksistere. En komplisert og byråkratiserende norsk grossistforskrift vil ytterligere forvanske distribusjon og salg utenom apotek.

Vi håper Helsedepartementet har konsultert ESA på forhånd om denne diskriminerende forskrift. Det burde ikke kunne være tvil om at selvbetjening er like trygt utenom som i apotek. Dette har vi tilbudt oss å drøfte med myndighetene men har møtte en kald skulder. At det skal være en aldersgrense 18 utenom apotek men ingen grense ved kjøp i apotek, hviler på sin egen urimelighet. Det er et godt utgangspunkt for å illustrere diskrimineringen.

At de 1200 medisinutsalg som stort sett er plassert i dagligvarehandelen i distriktene i Norge, fortsatt skal være underlagt apotekene og være manuelt betjente, vil hindre prissenking gjen-nom konkurranse og forenkling for forbrukerne i distriktsNorge. Vi har foreslått at disse ut-salg underlegges dagligvarehandelen og blir selvbetjente. Men Helsedepartementet har i ste-det stort sett løpt apotekenes ærend trass i at disse etter omstruktureringen til store og sterke grupperinger ikke trenger beskyttelse.

Powered by Labrador CMS