Nyheter

Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen (til venstre), og Eats grunnlegger og arbeidende styreleder Gunhild Stordalen. Foto: Norges sjømatråd

Eat og Sjømatrådet skal løfte mat fra havet inn mot FN-toppmøte

Eat og Sjømatrådet har inngått et partnerskap for å fremme bærekraftig sjømat. Målet er at samarbeidet skal bidra til et skifte i det globale matsystemet.

Publisert Sist oppdatert

Det er forventet at 2021 blir et avgjørende år for verdens matsystem. I oktober skal det første FN-toppmøtet om mat finne sted, og Eats grunnlegger og arbeidende styreleder, Gunhild Stordalen, er utnevnt av FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed til å lede arbeidet knyttet til å skape etterspørsel etter sunn og bærekraftig mat og redusere matsvinn.

– Global supermakt på hav

Et resultat av FN-mandatet er at Eat har invitert med strategiske partnere som jobber i fellesskap med initiativ og aktiviteter og bidrar til å fremme den norske stemmen i dette arbeidet. Nå er det klart at Norges sjømatråd blir en av disse strategiske partnerne.

– Norge kan bli en global supermakt på hav. Som kyst- og fiskerinasjon er vi allerede en stormakt, men omleggingen av matsystemet og det økende fokuset på sjømat er en unik mulighet for oss. Her har Sjømatrådet en helt sentral rolle å spille, sier Gunhild Stordalen i en pressemelding.

Behovet for omlegging av det globale matsystemet er prekært for å oppnå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen og FNs bærekraftsmål.

Sette havet på dagsorden

En voksende verdensbefolkning trenger mat fra bærekraftige kilder, og mat fra havet blir pekt på som en sentral del av løsningen. Men i dag står dette for kun 2 prosent av det globale kaloriinntaket.

– Sjømatrådet vil bidra til å sette sunn og bærekraftig mat fra havet på dagsordenen. Skal vi nå bærekraftsmålene innen 2030, må vi spise mer mat fra havet, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd Renate Larsen.

EAT og Sjømatrådets strategiske samarbeidsavtale innebærer deling av ekspertise og kunnskap som skal bidra til bærekraftige løsninger for sjømat i Norge og verden. En rekke aktiviteter i forbindelse med FN-toppmøtet er allerede i gang.

– Målet er å bygge en bevegelse for endring som kan fortsette å vokse lenge etter at toppmøtet er over. Vi ser på det som avgjørende å mobilisere viktige aktører i matsystemet. Norges sjømatråd har unik kunnskap om holdninger til sjømat over hele verden. Vi gleder oss til å bidra med kunnskap og å bidra til å løfte mat fra havet som en sentral del av løsningen for en bærekraftig helsefremmende matfremtid, sier Stordalen.

Powered by Labrador CMS