Partileder Siv Jensen (FrP) på pressekonferansen etter at de fire borgerlige partiene ble ferdig med budsjettforhandlingene. Bak står kunnskapsminister og partileder Guri Melby (V), barne- og familieminister og partileder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og statsminister og partileder Erna Solberg (H). 

 
Foto

Stian Lysberg Solum | NTB

Budsjettforliket

– Et historisk avgiftskutt

Publisert: 1. desember 2020 kl 22.25
Oppdatert: 2. desember 2020 kl 10.01

Slik kommenterer administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke budsjettforliket mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene, som ble lagt fram tirsdag kveld:

– Kuttene vil bidra til å redusere grensehandelen, og vil flytte viktige arbeidsplasser og verdiskaping tilbake til Norge.

– Det er helt fantastisk. Jeg er lamslått. Dette er en kamp som vi har hatt i generasjoner i Nidar. Avgifta er over 100 år. At den endelig blir fjernet, er vi kjempeglad for, sier fabrikksjef Anders Greiff til NRK.

Betydelige kutt

Den samlede avgiftsreduksjon på grensehandelsvarer blir på 3,7 milliarder kroner:

  • Avgift på sjokolade og sukker fjernes helt, 1,55 milliarder kroner. I år er den 21,22 kroner per kilo og var foreslått økt med 3,5 prosent neste år. 

  • Snusavgiften reduseres med 25 prosent, 325 millioner kroner

  • Avgift på alkoholfri drikke halveres, 1,0 milliarder kroner

  • Alkoholavgiften på øl og vin reduseres med 10 prosent, 775 millioner kroner

Viktig for jobbene

– Med økt produksjon og salg i Norge vil bedriftene øke verdiskapingen og kan både trygge eksisterende og skape nye og viktige arbeidsplasser over hele landet, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Han mener avgiftskuttene viser at Frp og regjeringspartiene har tatt bedriftenes frykt på alvor.

– Frp skal ha veldig mye av æren for avgiftskuttene. De har gjort en solid jobb med å sette saken høyt på prioriteringslisten sin i budsjettforhandlingene med regjeringen, og vi setter stor pris på at regjeringspartiene har kommet Frp i møte, sier Brubakk.

Brubakk understreker at det er viktig at disse avgiftskuttene skal komme forbrukerne til gode.

NHO Mat og Drikke har i lang tid arbeidet med å harmonisere avgiftsnivået på mat- og drikkeprodukter i Norge og Sverige.

Trenger langsiktig pakke

– Avgiftskuttene på grensehandelsvarer er en varmende kalendergave til de flere tusen som har blitt nyansatt i norsk handel og produksjon etter at svenskegrensen ble stengt, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Saken fortsetter under annonsen

Fuglum kaller avgiftskuttene en god start:

– Jobben er likevel for stor til at den kan løses i ett budsjett. Nå må Stortinget raskt samle seg om en helhetlig og langsiktig pakke av tiltak for å redusere grensehandelen og hente produksjon og handel hjem til Norge.

Tapte på andre områder

Frp betaler for grensehandelseirene ved å akseptere at Norge legger opp til å ta imot 3.000 kvoteflyktninger i 2021. Frps utgangspunkt før forhandlingene var null. Bistandsnivået på 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) blir også opprettholdt. Dette ønsket Frp å senke til 0,7 prosent da forhandlingene startet.

– Hadde det vært en normal situasjon, er det ikke gitt at vi ville stemt for dette budsjettet. Å kaste landet ut i regjeringskrise midt under en pandemi når folk trenger trygghet, ønsker vi ikke. I avtalen er det presisert at vi står friere enn normalt til å fremme våre egne forslag i året som kommer. Det vil regjeringen merke, sa Frp-leder Siv Jensen da hun og de tre lederne for regjeringspartiene presenterte budsjettenigheten på Stortinget tirsdag kveld.

Fakta om grensehandel

  • Grensehandelen har økt med 55 prosent siden 2009

  • Nordmenn grensehandlet for 16 milliarder kroner i 2019 (SSBs grensehandelstatistikk)

  • Beregninger NHO Mat og Drikke har utført på bakgrunn av SSBs pilotundersøkelse for grensehandel anslår at 85 prosent av grensehandelen er dagligvarer, brus, godteri, tobakk og alkohol.

  • Beregningene anslår også at grensehandelen med tungt avgiftsbelagte produkter som brus, alkoholholdig drikke og tobakk i snitt økte med 94 prosent fra 2010 til 2019.

Kilde: NHO Mat og Drikke

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb