Nyheter

Foto: iStock | Arne Kongsnes

– Det har gått fra vondt til verre

– Situasjonen i bakerbransjen har gått fra vondt til verre, sier bakerigeneral Gunnar Bakke, som er spesielt bekymret for de frie og uavhengige aktørene.

Publisert Sist oppdatert

Gunnar Bakke fortalte om utfordringene i bakerinæringen under Dagligvarehandelens store sommerdebatt onsdag, som var et webinar arrangert av Dagligvareleverandørenes forening i samarbeid med Norges Bondelag.

Fra lokale utsalg til industribrød

Bakke er direktør for Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) og har vært i bransjen siden 1975. Han fortalte om hvordan vertikal og horisontal integrasjon over tid har gitt de tre kjedegrupperingene hver sine hoffleverandører av industribakerier. Fra en bransje dominert av lokale bakeriutsalg, står nasjonale dagligvarekjeder med de kjedeeide bakeriene nå for størsteparten av omsetningen.

– Dette er en konkurranseutsatt bransje, men ferske bakervarer har stor påvirkning på kundenes handlemønster, sier Gunnar Bakke, vel vitende om at brødutvalget er noe som fort får kunder til å bytte kjede.

– Pandemien har også vist at brød og bakervarer er viktig for folk, slår han fast.

– Vertikal integrasjon rammer hardt

Siden 1970-tallet er antallet bakerier i Norge halvert, og det har blitt store endringer i hvem som kontrollerer de som er igjen.

– Vertikal integrasjon rammer hardt – og det kan ramme forbruker på sikt. Bakerbransjen i dag er veldig vertikal integrert. De som er hardest rammet, er de frie og uavhengige aktørene, sier Bakke, og beskriver dem som «fanebærerne for faget», og de som er mest opptatt av lokal bakst.

6 prosent styrer 63 prosent av markedet

Bakerbransjen i Norge står for en omsetning på rundt ti milliarder kroner årlig, og består av 600 aksjeselskaper. I tillegg importeres det brød og kaker for fire milliarder kroner i året.

– Bransjen domineres av svært få aktører. 6 prosent av de største aktørene står for 63 prosent av markedsvolumet. De resterende 94 prosentene må konkurrere om resten, forteller Bakke. Når dagligvaremarkedet er utilgjengelig for så mange, skjer det noe med bransjen.

– Hverdagen er mye tøffere for de frie og uavhengige, sier han og beskriver en hverdag med kontinuerlig endring, nedbemanning og knallhard konkurranse.

Unødvendig import

Mens den norske bakerbransjen kjemper for livet, er omlag 30 prosent av det som omsettes av brødvarer i dagligvarehandelen importert, og importandelen har steget jevnt over mange år.

– Dette kunne blitt produsert i Norge! Jeg er for fri konkurranse, men jeg er glad for at politikerne nå begynner å engasjere seg, sier Gunnar Bakke. Han synes det er grunn til å spørre seg om Konkurransetilsynet har gjort jobben sin når en ser på hva som har pågått over lang tid.

– Resultatet har blitt en uheldig ubalanse. Den er uheldig både for forbrukere og faget. Vi er avhengige av et mangfold for å få et mer balansert spillerom mellom aktørene, sier bakerinestoren.

– Jeg deler Forbrukerrådets bekymring: Det har gått fra vondt til verre, sier Gunnar Bakke. Han sikter da blant annet til et innlegg av Forbrukerrådets Gunstein Instefjord i slutten av mai, der han beskrev hvordan dagligvaremarkedet har gått fra vondt til verre med sterk konsentrasjon både i produsent- og detaljistleddet, ingen uavhengige grossister og få produsenter med egen distribusjon.

Lyser gult for fare

– Det er forferdelig synd med så sterke maktkonsentrasjoner innen bakerisektoren. Det er en utvikling vi skal være veldig oppmerksomme på i fortsettelsen, sier Arbeiderpartiets Terje Aasland, som deltok i en debatt på det samme arrangementet i regi av DLF og Norges Bondelag.

– Innlegget om situasjonen innen bakeriene får det til å lyse gult. Vertikal integrasjon må vi følge nøye, men supplerer Høyres Kårstein Eidem Løvaas. Aasland tror at flere velger lokale, mer alternative butikker fordi de irriterer seg over at alt er så likt i dagligvarebutikkene, og at mangfold er en kvalitet som blir stadig viktigere for forbrukerne.

– Vi ønsker ikke en emv-andel på 70-80 prosent, slik det er i enkelte markeder. Ingen ønsker sterkere maktkonsentrasjon, sier han.

Viktigst fremover: Grensehandel

DLFs Mette Hanekamhaug ville vite hvilken del av dagligvarebransjen som vil få mest oppmerksomhet fra politikerne fremover, nå som Lov om god handelsskikk er et faktum og Dagligvaretilsynet er på plass.

– Grensehandel, sier både Høyres Kårstein Eidem Løvaas og Arbeiderpartiets Terje Aasland.

– En eneste Meny-butikk i Vestfold har rekruttert 46 nye arbeidsplasser gjennom pandemien. Det beviser at grensehandel er mer enn avgifter, sier Eidem Løvaas. Etter hus og bil er dagligvarer det Ola og Kari Nordmann bruker mest penger på, og begge politikerne tror at stor oppmerksomhet fra både tilsyn og politikerhold kan ha en oppdragende effekt på bransjen.

Powered by Labrador CMS