Elise Sollie Syversen trives godt som butikkslakterlærling hos MENY Røa. Foto: Jørgen Nordby

Nyheter

Matbransjen: En god, men litt ukjent, karrierevei

Et bredt sammensatt utvalg legger fram forslag til en rekke tiltak for at flere unge mennesker skal velge mat- og måltidsbransjen som sin karrierevei.

Publisert Sist oppdatert

Blant forslagene er en femårlig nasjonal rekrutteringskampanje, lovfestet kompetansekrav til karriereveiledere i skolen og krav til fagbrev, alternativt bransjestandard i serveringsbransjen.

– Regjeringen har nettopp lagt fram sin strategi for Matnasjonen Norge. I utviklingen av matnasjonen trenger vi folk med engasjement, kunnskap og genuin interesse for matfagene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding. Mandag mottok hun rapporten «Uten fagarbeidere – ingen matnasjon. Rekruttering til mat- og måltidsbransjen, en lite kjent karrierevei.»

Bollestad er bekymret for sviktende rekruttering til mat- og måltidsbransjen.

– Jeg er glad for at utvalget er tydelig på ansvaret både utdanningsmyndigheter og bransjen selv har for rekrutteringen til denne bransjen. Nå ser jeg fram til å følge opp forslagene fra utvalget i samarbeid med bransjen og andre myndigheter, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

En god karrierevei

– Mat- og måltidsbransjen er en god karrierevei for ungdommen. Med de anbefalingene vi i legger fram, ser jeg optimistisk på bransjens framtid, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, adm.dir. i Ungt Entreprenørskap og leder av utvalget.

– Og jeg vil minne om at søknadsfristen til videregående opptak allerede er 1. mars. Her er det mange muligheter! er Nykkelmo sin oppfordring.

24 tiltak

Utvalget foreslår 24 tiltak rettet mot ulike samfunnsaktører som til sammen skal bidra til å øke rekrutteringen. De fleste av tiltakene er innrettet mot utdannings- og kompetansetilbudene.

– Det foreslås å utrede et nytt navn på fagutdanningen, forsterket samarbeid mellom grunnskole og videregående skole og en femårig nasjonal rekrutteringskampanje, som også inkluderer en felles verktøykasse til bruk i rekrutteringsarbeid, sier Nykkelmo.

Utvalget mener at rekrutteringsutfordringene er et felles ansvar for offentlige myndigheter, først og fremst nasjonale og regionale utdanningsmyndigheter, for private aktører i bransjen og for fag- og interesseorganisasjoner.

Pandemi rammer lærlingene

Utvalget uttrykker sterk bekymring for sviktende rekruttering over mange år. De peker også på at den pågående pandemien og hvilke store konsekvenser den har fått for mange aktører i mat- og måltidsbransjen. Den har rammet lærlingene innen restaurant- og matfag i særlig grad.

– Effektene av pandemien og konsekvensene for bransjen vil merkes i lang tid fremover, sier Nykkelmo.

Over hele landet

Arbeidsplassene i mat- og måltidsbransjen er over hele landet og har stor betydning for lokal verdiskaping og næringsutvikling. Bransjen sysselsetter over 200.000 personer innen landbruk, matindustri og servering. I takt med økende krav til kompetanse generelt og et kommende generasjonsskifte i flere deler av bransjen, har bransjen et økende behov for fagarbeidere.

Elise trives som butikkslakterlærling

Elise Sollie Syversen (18) begynte som butikkslakterlærling ved Meny på Røa i høst, og synes det er en spennende karriere. Hun deltok under overleveringen av rapporten.

– Jeg trives veldig godt med mine kolleger, og synes også det er veldig morsomt og lærerikt. Det er litt stas å jobbe for en så stor bedrift som Meny. Først ønsket jeg å bli slakter, men å få lærlingeplass som vanlig slakter er vanskelig. Derfor ble jeg glad når jeg fikk lærlingeplass hos Meny som butikkslakter. Jeg er utrolig stolt av jobben min, sier Elise Sollie Syversen. Meny har i alt 200 lærlinger.

Powered by Labrador CMS