Nyheter

Målet med prosjektet er å få frem et kvalitetsprotein som egner seg til våre husdyr, både på land og i vann.

Prior-kyllinger får smake blåskjell-fôr

Kylling fra Prior blir de første som får smake et nytt, helnorsk fôr basert på blåskjell.

Publisert Sist oppdatert

­Norsk hav- og landbruksnæring går sammen om å etablere en helt ny proteinråvare basert på blåskjell. Nå tildeles forskningsprosjektet, BlueMusselFeed, nærmere 12 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd.

Nortura deltar i flere forskningsprosjekter der målet er å utvikle et mer bærekraftig kraftfôr. Sist ut er prosjektet BlueMusselFeed, som ledes av Fiskå Mølle. Nortura er med som partner.

– Selvforsyningsgraden for mat i Norge er for lav. Regner man med behovet for import av kraftfôrråvarer, er vi selvforsynt med ca. en tredjedel av det vi forbruker av mat i Norge. Derfor går Nortura inn for å øke norskandelen i fôret vårt opp mot 100 prosent innen 2030, sier leder for bærekraft i Nortura, Cecilie A. Hultmann, i en pressemelding.

– Forskning som dette er helt avgjørende for at vi skal nå vårt mål. I dag er vi avhengig av import av soya og andre plantebaserte proteinråvarer, men ved å øke norskandelen i fôret kan vi redusere vårt klimaavtrykk og samtidig øke landets selvforsyning og matsikkerhet, legger Hultmann til.

Det nye blåskjellproteinet kan erstatte protein fra både soya, maisgluten og fisk. I første omgang skal dette brukes i kyllingfôr, og kylling fra Prior blir de første til å teste det nye fôret.

- Slaktekylling skal vise anvendeligheten og verdien i norsk matproduksjon. Slik lager vi et marked, som skal sikre suksess i oppbygningen av en ny råvareproduksjon i Norge, sier fagsjef Hilde Faaland Schøyen i Fiskå Mølle, som og leder prosjektet.

– Blåskjellkroppen er proteinrik og har et godt innhold av essensielle aminosyrer, og fordøyeligheten er høy. Kombinasjonen av innhold og tilgjengelighet betyr at proteinet har høy biologisk verdi som fôr og mat, forteller Schøyen, og legger til;

– Blåskjell inneholder noe fett, også, avhengig av tid på året og utviklingstrinn i skjellet. Det er høyt innhold av sunt, flerumetta fett.

Ikke bare blåskjellmuskelen, men også skjellene kan brukes i kraftfôr til husdyr. Skallene består av kalsiumkarbonat, som har samme kjemi som kalkstein, som brukes som kalsiumkilde i kraftfôr i dag. Skjell inneholder sirkulært karbon, i motsetning til kalkstein, som er fossilt.

Schøyen forventer positive resultater på både appetitt, tilvekst, fôrutnytting og kjøttkvalitet hos kyllingene som skal teste det nye fôret. Dette gjenstår å bekrefte, men lignende forsøk på andre husdyr har gitt gode resultater i våre naboland.

– Forsøk med gris i Danmark har vist at blåskjellprotein er like bra eller bedre, enn fiskemel, og forsøk med verpehøner i Sverige har vist at hønene yter like godt eller bedre, når soya og fiskemel erstattes med blåskjellprotein, forteller hun.

Powered by Labrador CMS