Nyheter

Bærekraftsfondet Handle støtter tiltak som gjør den norske verdikjeden for mat og drikke mer bærekraftig.

Bærekraftsfondet Handle deler ut nye millioner

Handle, Norgesgruppens bærekraftsfond, har i andre søknadsrunde mottatt 106 søknader. En «matkasse» for bønder, med plantevernmidler i stedet for mat, og et prosjekt som skal få kuer til å prompe mindre – ved hjelp av rødalger – er blant de som får støtte.

Publisert Sist oppdatert

Handle støtter tiltak som gjør den norske verdikjeden for mat og drikke mer bærekraftig. Fondet har nå gjennomført sin andre søknadsrunde, og interessen har vært stor:

– Handle har mottatt hele 106 søknader i løpet av denne runden, alt fra familiebedrifter og gründere til store og små leverandører og produsenter, interesseorganisasjoner og kunnskapsinstitusjoner. Dette bekrefter inntrykket av at mange jobber målrettet med bærekraftig omstilling gjennom hele verdikjeden, sier Signe Bunkholt Sæter, bærekraftsdirektør i Norgesgruppen, i en pressemelding.

Etter å ha gått gjennom alle søknadene, har fondets faglige utvalg plukket ut ti prosjekter som får i alt 15 millioner kroner i støtte. Det skal gi mindre matsvinn, grønnere produksjon, sunnere produkter og sirkulære restråstoffer, blant annet.

Disse prosjektene får støtte:

Green House AS: Redusere forbruk og lagring av plantevernmidler ved å tilpasse mengden som distribueres til den enkelte bonde.

Gålavolden Gård, Rørosmeieriet og Nordli gård: Bruke råvarer som i dag ikke selges til kunder – brekkmarengs, kjernemjølk og resthonning – for å produsere porsjonsiskaker.

Norgesmøllene AS: Utvikle biobasert materiale av den store mengden havreskall som i dag blir til bioavfall, med mål om å brukes som råmateriale til papirproduksjon, engangstallerkener og -bestikk eller møbler.

Nortura og Mære Landbruksskole: Redusere metanutslipp fra produksjon av rødt kjøtt ved hjelp av rødalger.

Iris Produksjon AS: Oppsirkulering av matavfall. Behandle og hygienisere matavfall fra dagligvare, for å kunne levere dette som substrat til larvefôr. Larvene vil igjen blir dyrefôr for oppdrettsnæringen. Slik avhjelpes fôrkrise på en sirkulær måte.

Palett: Prosjekt for å øke holdbarheten, og redusere prisen, på næringsrike og bærekraftige ferdigretter, for å tilgjengeliggjøre dem for flere.

Epleblomsten AS: Lage juiceprodukter av gulrøtter som ellers kastes. Hver liter produsert drikke reduserer matsvinn med ca. 1 kg.

AION: Et prosjekt for å redusere bruken av plast i matindustrien, og øke sirkulariteten i plastforbruket. Prosjektet vil starte med å identifisere materialstrømmene i matindustrien.

Bjertnes & Hoel AS : Fremtiden smaker bedre – etableringen av det sirkulære matsystemet. Organisk gjødsel fra matavfall skal utvikles, føres tilbake til jorden og bidra til bedre jordhelse og økt biologisk mangfold.

Etisk Handel Norge: Bidra til ansvarlig produksjon av cashewnøtter i Vietnam. Fokus vil være opplæring av bønder i bærekraftige teknikker, miljøhåndtering og arbeidsstandarder.

Les mer

­

Powered by Labrador CMS