Nyheter

Arbeidere jobber med en vei ved Tsjernobyl-kraftverket, som ble rammet av en stor ulykke i 1986 Foto: EPA/NTB scanpix

Forskere har produsert «strålingsfri» Tsjernobyl-vodka

Britiske forskere har hjulpet til med å produsere en strålingsfri vodka fra kornavlinger nær Tsjernoby-kraftverket, som eksploderte i 1986.

Publisert Sist oppdatert
Forskerne ved University of Portsmouth fant noe radioaktiv stråling i avlingene som vodkaen er basert på. Likevel forsikrer de at vodkaen, som har fått navnet ATOMIK, etter destillasjonsprosessen ikke inneholder høyere strålingsverdier enn andre vodkaer.

– Jeg tror dette er den viktigste flasken sprit i verden fordi den kan bidra til økonomisk gjenreisning for lokalsamfunnene som bor i og rundt de forlatte områdene, sier professor Jim Smith.

Smith, som har forsket på forurensning knyttet til Tsjernobyl-katastrofen i nesten 30 år, har samarbeidet med kolleger i Ukraina om vodkaproduksjonen.

Forskerne sier at de vil opprette et firma som skal kalles The Chernobyl Spirit Company, og at målet er å starte produksjon i liten skala neste år.

350.000 mennesker ble evakuert fra området rundt atomkraftverket etter ulykken, som ifølge forskere først vil være strålingsfritt om 24.000 år.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS