Kommentar

Lars Petter Bartnes er leder i Norges Bondelag. Han skriver næringspolitiske kommentarer på denne plass.

Fra søppel til salg

Gjennom høsten har programmet Matsjokket på NRK satt fokus på matsvinn.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom tips, oppskrifter og kunnskapsbygging har de vekket forbrukernes oppmerksomhet. Temaet har virkelig engasjert, og det kan vi dra nytte av.

Forbrukerne er klare, og nå må vi hjelpe dem til å ta det rette valget. Vi må fremheve kvalitet og smak framfor størrelse og fasong. Øke kunnskapen og samtidig redusere klimagassutslippene. Vi kan skape lønnsomhet gjennom å få en større andel av produktene bonden produserer ut i butikk.

Matproduksjon står for omkring 8,5 prosent av Norges klimagassutslipp. Av det som produseres går omtrent hver åttende bærepose med mat i søpla. Snakk om bortkastede ressurser. Skal vi kunne ta vare på jorda vår, kan vi ikke fortsette på denne måten lenger. I Norge bor vi i tillegg i et land hvor kun 1 prosent av arealet egner seg til å dyrke korn, grønnsaker, frukt og bær. Da er det et paradoks at nettopp disse varegruppene troner høyest på statistikken over hva vi kaster mest av.

Vårt ønske er at en større andel av de produktene bonden produserer, skal finne veien ut i butikk. At nåløyet ikke skal være like trangt. Sauen må fram på middagsbordet igjen. La oss løfte fram de rare gulrøttene, la folk få smake at de er minst like gode som de rette! På den måten får forbrukerne en reel mulighet til selv å velge hvilke varer de ønsker å kjøpe og ikke. Så må vi gi dem tid. Tid til faktisk å få muligheten til å endre adferden. Og vi må gjøre det enkelt.

I juni 2017 inngikk bransjen en avtale om å redusere mengden matsvinn med 50 prosent innen 2030. Gjennom målrettet arbeid skal vi forebygge og redusere svinn i alle ledd av matkjeden fra matvareprodusent til forbruker. Her er det gjort en kjempejobb! Endringer i datomerkingen og systemer for varer som er i ferd med å gå ut på dato, er gode eksempler. Eksempler som både bidrar til å redusere matsvinnet samtidig som det styrker økonomien. Dette viser at det er muligheter bare man leter.

For oss som bønder står det sentralt å benytte råvarene vi produserer på best mulig måte. Helst gjennom løsninger som gjør at det som ikke kan gå direkte til forbrukerne gjennom butikk, kan foredles og selges som bearbeidere produkter. Potetmel, eplejuice og lapskaus. Ferdig oppkuttede grønnsaker. Mulighetene er mange. Produkter som tidligere har gått rett i søpla, kan bli en stor salgssuksess om man håndterer dem på riktig måte. Se for eksempel til Fonn-Holand gård som ligger på Engeløya i Steigen. Potetene deres på under 30 gram ble tidligere liggende igjen i åkeren eller satt til side fordi de ikke var store nok til å få innpass i butikkhyllene. I dag selges de som et delikatesseprodukt. Små, velsmakende poteter med tynt skall. Det er vel ikke noe som er bedre? Produkter som tidligere har gått i søpla, kan gi uante muligheter. Både med tanke på matsvinn og økonomi. Samtidig som vi kutter klimagassutslippene. Det er vel egentlig ikke så mye å lure på. Er dere med?

Siden det nærmer seg jul, er det en annen ting til jeg også må ta opp. Kan vi ikke snart slutte med prisdumping før enhver høytid? Det har neppe positiv innvirkning på matsvinnet. La varene koste det de er verdt og fokuser heller på kvalitet og mangfold i de kommende årene. Det tror jeg vil komme både dere og forbrukerne til gode.

Powered by Labrador CMS