Nyheter

Nofima-forsker Jorunn Sofie Hansen (t.h.) mottar besvarelser fra elever ved Vågen vgs. Kantina deres var én av fem som deltok i omfattende forbrukerundersøkelse om norsk og utenlandsk tomat. Foto: Jorunn Sofie Hansen, Nofima

Ny undersøkelse: Foretrekker norske tomater framfor importerte

Publisert Sist oppdatert

Hva frister mest, en tomat produsert i Norge eller Spania? Resultater fra en fersk forbrukerundersøkelse i kantiner viser at over 80 prosent foretrakk norsk tomat.

I vinter gjennomførte forskere ved Nofima en smakstest på norske og spanske tomater ved fem kantiner i Rogaland. Til sammen deltok 574 personer. Testen gikk ut på å rangere hvilken av de to variantene de likte best, og forklare hvorfor. Undersøkelsen er en del av det 4-årige prosjektet BioFresh, ledet av Nibio og finansiert av Norges forskningsråd.

Den norske tomaten ble testet opp mot en importert tomat fra Spania som ofte er å finne i norske salatbarer. Begge tomatene var av type standard løs vekt tomat med størrelse mellom 57 til 67 millimeter og veide cirka 120 gram.

Undersøkelsen viste at hele 84 prosent av kantinegjestene foretrakk den norskproduserte tomaten. Mens 12,7 prosent foretrakk den spanske frukten syntes 2,6 prosent at tomatene var like på smak.

På en skala fra 1 til 9, der ni er best, fikk den norske tomaten en gjennomsnittsscore på 7, mens den importerte tomaten endte på 4,5.

Mer smak og finere farge

Resultatene kom som en overraskelse på forsker Jorunn Sofie Hansen ved Nofima. Hun står bak eksperimentet i samarbeid med Geir Håbesland Brandgarden, Michel Verheul (Nibio) og Rune Slimestad (Plantchem).

– Forskjellen i preferanse er veldig stor sett i forhold til tidligere smakstester vi har gjennomført i prosjektet, sier hun i en pressemelding.

Hansen forteller at de som foretrakk den norske tomaten ofte begrunnet det med at den hadde mer smak og var søtere. Noen brukte også ord som «frisk» og «syrlig». Flere kommenterte at den norske hadde finere rødfarge.

Ord som gikk igjen for den importerte tomaten var «vandig» og «lite smak». Noen oppfattet den som fastere i konsistensen.

– Vi har opplevd at kvaliteten på importerte tomater i kantiner er lav og at forbrukere uttrykker misnøye med smaken. Forsøket viser at det finnes god grunn for industrien til å benytte seg av norskproduserte tomater framfor, eller i tillegg til, importerte tomater, sier Hansen.

Forbruk og svinn

I forbindelse med smakstesten målte forskerne også hvor mye kantinegjestene forsynte seg av hver tomatsort i salatbaren. Der ble tomatene plassert ved siden av hverandre.

Omtrent 3 av 4 spiste tomater var fra Norge. Forbruket av den norske tomaten var cirka 160 prosent høyere enn den importerte.

– Denne tomaten var noe rødere. Det påvirket nok kantinegjestenes valg i starten, sier Hansen, før hun legger til at de gjennomførte testen i to uker flere steder.

– Derfor bør vi kunne forvente at gjestene hadde gjort seg opp en mening om hvilken tomat de likte best.

I tillegg til at den norskproduserte tomaten vant smakstesten viste målinger fra salatbaren at den også ga fra seg minst svinn i form av væsketap. Pris og CO2 avtrykk var ikke en del av denne undersøkelsen og er derfor ikke omtalt.

Powered by Labrador CMS