KBS

Iman Winkelman, leder for Virke Kiosk Bensin Service

Virke KBS: – Innspillene er i liten grad tatt til følge

Fredag la regjeringen frem forslag til ny lov om god handelsskikk. Leder for Virke KBS er skuffet over at regjeringen har lagt frem forslag til en ny lov som i liten grad tar innover seg konkurransesituasjonen den norske servicehandelen befinner seg i.

Publisert Sist oppdatert
– Innspillene er i liten grad tatt til følge, og loven vil nå først og fremst bli en ny stein i skoen til norske kiosk- og bensinstasjonsforhandlere stikk i strid med regjeringens tydelige ambisjoner på området for forenkling, mener Virke KBS.

Gjennom arbeidet med ny lov om god handelsskikk har Virkes interessefellesskap for næringen kommet med tydelige innspill til den nye loven. Formålet har vært å unngå nye reguleringer som virker konkurransevridende i en situasjon med omfattende bransjeglidning. I tillegg har man vært opptatt av å legge til rette for mulige forenklinger for å unngå at nye reguleringer bidrar til en vanskeligere hverdag for små forhandlere med begrenset tilgang på kompetanse som kan bistå med å håndtere komplekse bestemmelser knyttet til egen drift.

– Kiosker og bensinstasjoner konkurrerer i økende grad med ulike aktører innen serveringsmarkedet. Gjennom lovforslaget som nå foreligger, vil kiosker og bensinstasjoner måtte forholde seg til flere og mer detaljerte bestemmelser i innkjøps- og leverandørsammenheng sammenlignet med bransjenære konkurrenter. Dette selv om regjeringen i lovforslaget sier seg enig i at det er viktig å arbeide for like konkurranseforhold mellom virksomheter som konkurrerer i samme marked. Har ikke regjeringen selv forstått hva dette innebærer, spør leder av Virke KBS Iman Winkelman.

Gjennom lovforslaget skriver departementet at loven omfatter alle aktører i markedet som omsetter dagligvarer som en vesentlig del av sin virksomhet. Man erkjenner også fra departementets side at kiosker og bensinstasjoner konkurrerer med aktører innen serveringsmarkedet, men ønsker kun å følge med på utviklingen og vurdere om det på sikt kan være nødvendig å endre lovens anvendelsesområde for å skape like rammevilkår.

Virke KBS mener lovens anvendelsesområde allerede nå må utformes slik at like aktører behandles likt. Ulikheter med hensyn til regulering av innkjøp- og leverandørsamarbeid kan medføre urettmessige konkurransefortrinn for aktører som ikke er regulert på samme måte som lov om god handelsskikk legger opp til for kiosker og bensinstasjoner.

Powered by Labrador CMS