Nyheter

Det gikk klart mest penger til dagligvarer i perioden for pilotundersøkelsen til SSB. Foto: Thomas Winje Øijord, Scanpix

Nordmenn grensehandlet for 2 milliarder i september i fjor

Alkohol, tobakk, brus og søtsaker sto for drøyt halvparten av nordmenns utenlandskjøp på dagsturer til utlandet, fremgår det i en pilotundersøkelse fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjennomført en pilotundersøkelse for grensehandel for perioden september 2019. Nordmenn grensehandlet varer for to milliarder kroner i september 2019, viser tall fra piloten. I samme periode ble det foretatt litt over 1,2 millioner handleturer. Det vil si at de som var på handletur i gjennomsnitt brukte 1.632 kroner på hver tur.

– Vi trenger å samle merkunnskap om grensehandelen og hvilke varer nordmenn handler i utlandet. Denne undersøkelsen vil gi oss en bedre oversikt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Av de som var på grensehandel i september 2019 kjøpe 68 prosent med seg mat eller dagligvarer hjem. Henholdsvis 61 og 60 prosent handlet med seg brus og sjokolade/godteri, mens halvparten handlet alkohol og 42 prosent handlet snus/tobakk, skriver SSB.

Ifølge SSB gikk det mest penger til dagligvare i perioden for undersøkelsen. Nordmenn brukte til sammen 684 millioner kroner på denne varegruppen. Alkohol er den varekategorien hvor det ble brukt nest mest penger.

Direktør Ingvill Størksen i Virke Dagligvare mener det er som ventet at snop og brus utgjør en betydelig del av handlekurven når nordmenn hamstrer på grensehandel.

– Det har vi trodd, og nå fått bekreftet. Det som derimot er sjokkerende, er at tallene tyder på at grensehandelen er høyere enn det som tidligere er antatt. Resultatene fra SSBs pilotundersøkelse understreker at utviklingen er enda mer dramatisk enn vi tidligere har trodd. Den høye grensehandelen går på bekostning av både folkehelse og arbeidsplasser. Dette understreker at regjeringen snarest må prioritere midler til at undersøkelsen blir gjentatt på fast basis, og at det er et skrikende behov for politiske grep som bremser grensehandelen, sier Størksen til Dagligvarehandelen.

Powered by Labrador CMS