Gunnar Bakke i bransjeforeningen BKLF vil ha opprinnelsesmerking.

Norske arbeidsplasser trues av billige importbakevarer

De siste årene er det etablert mange utsalgssteder basert på importerte deigemner eller halvstekte bakervarer fra utlandet, med varer til lavere pris enn de tradisjonelle norske bakeriene. Bransjeforening mener løsningen er opprinnelsesmerking

Publisert Sist oppdatert

De mest kjente av nyvinningene er Backstube og Bake Me Up. En hovedårsak til de lave prisene, er at det i realiteten er nesten tollfritt å importere deig eller halvstekte bakervarer til Norge fra EØS. Det bekymrer Gunnar Bakke, direktør i Baker- og Konditorbransjens landsforening (BKLF).

Han mener salget hos de importbaserte kjedene går på bekostning av norske arbeidsplasser og norske bakerier. I tillegg fører det til lavere behov for utdanning og rekruttering, siden produksjon skjer i utlandet. Det er også uheldig for norske bønder, som skal dyrke mel som norske bakere kan bruke til bakingen.

– Bransjen jobber mye med rekruttering og snakker mye om norsk korn, og alle er opptatt av at vi skal spise mer norske råvarer. Alt dette er i spill hvis man undergraver produsentene, advarer Bakke.

Merkeordning hjelper

Ifølge bransjelederen finnes det ingen enkel løsning på utfordringen. Men bedre merking av hvilke produkter som er importert og hvilke som er laget på lokale råvarer, vil være en god hjelp, mener han.

– Det finnes allerede en opprinnelsesmerking for frukt og grønt og for kjøtt. Man bør kunne se på noe liknende for bakervarer og korn også, foreslår Bakke.

Å bake croissanter fra bunnen av er både tidkrevende, komplisert og krever gode (dyre) råvarer. Å importere frosne, ferdige deigemner fra utlandet sparer både tid og penger.

Da må myndighetene med på laget, og Mattilsynet må stå for forvaltningen av ordningen.

– Det er i hvert fall lettere å gjøre noe med enn EØS-avtalen, kommer det tørt. Ifølge Gunnar Bakke må forbrukerne få informasjon om hvor produktene de kjøper er produsert, slik at de kan ta opplyste og informerte valg.

– Vi vet at mange ønsker å støtte norske råvarer, arbeidsplasser og bakerier.

80 % importøkning

Importen av ferdige deigemner har vokst med 80 prosent de siste 10 årene – og har vært i vekst helt siden EØS-avtalen tredde i kraft i 1994.

– Bakerne er under press og har vært det lenge. Vi ser konsekvensene tydeligere nå, etter at vi fikk kjeder som kun satser på import, og som har ut-priser som er helt annerledes enn det norske bakerier kan hamle opp med, sier Gunnar Bakke.

Mindre ferskvareprodusenter, som bakerier, lider mest fordi de er små, er håndverkbaserte, og ikke har et stort apparat i ryggen.

– Alle vil ha en lokal baker, men det blir færre og færre lokale bakerier. Denne utviklingen er ikke forbrukerdrevet. Det er en konsekvens av strukturendringer og villet politikk.

Vil overbevise politikerne

Den tidligere Bergens-ordføreren legger skylden for uføret på politikerne. Nå driver han lobbyvirksomhet for å få de folkevalgte med på å gjøre tiltak som begrenser importen av deigemner fra andre land. Ved å løfte problemstillingen opp på et politisk nivå, håper BKLF å gi alle parter den samme forståelsen for utfordringen.

Å kjøpe ferdige deigemner er nærmest blitt blitt en bransjestandard i dagligvare- og servicehandelen.

– Mål nummer én er samme virkelighetsforståelse. Nå er det fremdeles tid til å gjøre noen valg. Når alt er borte, er det for sent, fastslår han.

– Frem mot valget i 2025 skal vi jobbe mot politiske miljøer. Vi tror at dette kan bli et tema noen forplikter seg til i valgkampen, sier Gunnar Bakke, som har politikererfaring fra Fremskrittspartiet, og altså blant annet hatt vervet som ordfører i Bergen.

Tollfri import

Tollen på foredlede bakervarer har gått gradvis nedover. RÅK-ordningen i EØS-avtalen (RÅK står for råvarepriskompensasjon) gjør at varene innenfor ordningen – deriblant bakervarer – har fast nedsatt tollavgiftssats eller fritak for tollavgift. Tollsatsen har ikke blitt endret i løpet av disse 30 årene. Det betyr at man kan importere ferdige deigemner og bakverk fra EU praktisk talt uten toll.

– Det skaper stor konkurransevridning. Vi har flere konkurrenter som produserer alt i utlandet og ruller over grensa uten toll, sier bransjetoppen som representerer alle norske håndverksbakerier.

– Disse varene florerer i dagligvare også. Konkurransesituasjonen truer med å ta livet av bransjen, sier han alvorlig.

Næringsmiddelprodusentene har brukt RÅK-oningen aktivt i årtier.

– Det er mulig at bakerbransjen har sovet i timen. Dette har vært kjent lenge. Men et slik avtaleverk er det ikke bare å endre på. Det får store konsekvenser og er krevende å sette seg inn i. Få kan den godt – og det er jo en av årsakene til at problemet har økt over tid, sier BKLF-leder Gunnar Bakke.

– Stolt av egne boller

Bit importerer ikke deigemner, men baker bollene sine fra grunnen av, hver dag, på hver butikk.

– Vi baker med gode råvarer som meierismør, helmelk og ferske egg, forteller driftssjef Tuva Kvittum Sand i Bit AS.

– Hva er deres kommentar til at det er kommet så mange utsalgssteder med produkter laget av deigemner som er importert uten toll og dermed kan stekes og selges rimeligere enn det man kan produsere dem for i Norge?

– Vi har ingen kommentar til import av deigemner. Vi er stolte av å klare å bake våre egne boller på stedet og vi er veldig takknemlige for at så mange kunder velger å handle boller hos oss slik at vi kan fortsette med dette, svarer Tuva Kvittum Sand.–

Hva mener dere om forslaget fra BKLF om en opprinnelsesmerking av brød og bakervarer?

– Vår opplevelse er at forbrukerne allerede er veldig bevisste og vi har ikke tatt stilling til hvilken betydning en slik merking vil ha i markedssammenheng.

Familiedrevet

Bit AS er en familiedrevet kjede som eies og drives av familien Grønvold og har hovedkontor i Oslo. De fleste utsalgsstedene ligger i eller ved trafikknutepunkter. Bit-kjeden har avdelinger i Oslo, Bærum, Akershus og Bergen.

I dag er det totalt ni avdelinger, og to nye lokasjoner er under etablering, på Nationaltheatret stasjon og på Oslo Lufthavn innland. Ut over det har de ingen pågående planer om utvidelse.

I tillegg til bollebaking har Bit-kjeden også egen produksjon av bagetter, kaker og salater, samt kaffe og juice.

Backstube svarer ikke

I 2023 solgte Backstube-gründerne selskapet til næringsmiddelkonsernet Jordanes, som også står bak leverandører som Synnøve, Sørlandschips og Peppes Pizza.

Vi har stilt en rekke spørsmål til kommunikasjonsdirektøren i Jordanes, Sofie Oraug-Rygh. Hun har ikke besvart våre spørsmål, men skriver i en epost at hun «dessverre ikke har mulighet til å prioritere dette nå». Vi har blant annet spurt om de kun bruker importerte deigemner på Backstube, hva begrunnelsen er, og om de planlegger å endre denne strategien. Vi har også spurt om hvor mye dyrere varene ville blitt uten RÅK-ordningen eller hvis de hadde produsert dem i Norge.

I et intervju med Dagens Næringsliv i 2023, uttalte gründerne av Backstube, Matthias Bresser og Richard Felix Heinrich, at de importerer deig blant annet for å unngå at produktene varmebehandles før de kommer til landet. Hele hevingen og bakingen skjer i butikken. I tillegg vil de ha autentiske produkter fra opprinnelseslandene, som franske croissanter.

Om toll og merking

Tollavgiftssatsen på deiger er fastsatt i Protokoll 3 til EØS-avtalen. Satsene er bundet på et maksimalt nivå, og Norge kan ikke øke satsene. Det norske regelverket om merking av mat er i all hovedsak felles med EUs regelverk. Det er ikke noe krav i regelverket om at bakervarer skal merkes med opprinnelsesland.

EU-regelverket gir i liten grad rom for å innføre egne nasjonale tilleggskrav til opprinnelsesmerking, men bransjen kan selv velge å merke bakervarer på frivillig basis. Kilde: NRK

Powered by Labrador CMS