Butikk i praksis

Kiwi har fjernet det aller meste av plakater og informasjonsmateriell som handler om avstand. Foto: Vidar Ruud, NTB

Disse koronatiltakene videreføres i dagligvarebutikkene

Etter 562 dager med koronarestriksjoner kunne man lørdag 25. september feire gjenåpningen av landet. Dette er koronatiltakene kjedene tar med seg videre.

Publisert Sist oppdatert

Etter mer enn et og et halvt år med inngripende tiltak, kan nordmenn nå blant annet droppe enmetersregelen. Ifølge kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny var det god stemning blant både kunder og ansatte i deres butikker på gjenåpningsdagen.

– Ellers var det som en ordinær lørdag. Vi merket ikke spesifikk endring i salget denne lørdagen, sier Horn Hynne.

– Hygiene er viktig

Blant tiltakene Meny vil beholde etter pandemien er håndvaskdispensere ved inngangen og utgangen.

– Dette er noe både vi og kundene setter pris på. Hygiene er viktig uavhengig av pandemi. Vi beholder også pleksiglassene i de betjente kassene og i selvbetjeningskassene. Førstnevnte fordi dette er noe de ansatte setter pris på og sistnevnte fordi kundene opplever det som positivt å ha sin egen lille sone når de skanner varene sine og betaler.

– Vi fortsetter dessuten med å ha småvarer bak lokk eller dør, eventuelt at de pakkes inn. Renholdet vil også være på et høyere nivå sammenlignet med før pandemien, sier Menys kommunikasjonssjef, som forteller at renholdet vil være hyppigere hva gjelder vasking av kurver og vogner, klyper og skjeer.

Beholder pleksiglass og håndspritdispensere

Også hos Kjøpmannshuset var det god stemning i butikkene da Norge gjenåpnet. Mange av butikkene markerte åpningen med å invitere til fest i butikken med servering av kaffe og noe å bite i.

– Omsetningsmessig var det ganske normalt helgesalg i våre butikker, sier Roy Hval i Kjøpmannshuset Norge.

– Hva slags tiltak vil dere videreføre?

– Vi beholder inntil videre pleksiglass og håndspritdispensere, samt utvidet renholdsplan. De øvrige tiltakene er fjernet, sier Hval, som forteller at de kommer til å justere noe ned på hvor ofte berøringspunkter skal vaskes.

Justert tiltakene

Gjenåpningsdagen gikk også fint hos Kiwi-butikkene. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Nora Mile Helgesen er det mange tiltak som nå er justert for Kiwi-butikkene, slik at mye er som før pandemien.

– Vi har fjernet det aller meste av plakater og informasjonsmateriell som går på avstand. Nå kan vi endelig ha mer fysiske møter hvor vi ikke trenger å ta hensyn til avstand. Det er det behov for og mange som gleder seg til, sier kommunikasjonsrådgiveren, som understreker at kjeden følger med dersom det er kommuner som har strengere tiltak enn hva som gjelder nasjonalt.

Tiltak Kiwi beholder er håndspritstasjonene og pleksiglass ved kassene.

– Det ser ut til at mange medarbeidere setter pris på pleksiglassene, og derfor vil vi ikke fjerne dette nå. Det er fremdeles råd om at man skal ha god håndhygiene, og derfor skal vi fremdeles ha håndsprit tilgjengelig for kunder og medarbeidere.

Forberedt

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Silje Verlo Alisøy i Coop har de ikke landet på hvilke tiltak de vil videreføre.

– Vi må fremdeles være forberedt på at det kan komme lokale utbrudd av koronasmitte og dermed lokale smitteverntiltak. Men det kan hende at for eksempel hånddesinfeksjon vil bli videreført også etter pandemien. Dette er et enkelt, men effektivt tiltak som også kan hindre spredning av sykdommer som forkjølelse og omgangssyke, sier Verlo Alisøy, som mener det ikke vil være behov for å opprettholde den frekvensen av renhold som er gjennomført under pandemien. Coops butikker vil benytte seg av ordinære hygienerutiner som for normal drift.

– Skal bli

Presseansvarlig Torkel Nohr Fjørtoft i Rema 1000 forteller at de i likhet med samfunnet har gledet seg til gjenåpningen, og retter en stor takk til sine kunder under koronapandemien. Han forteller at kjeden ikke ser noen grunn til å fjerne hånddesinfeksjonen.

– God håndhygiene har alltid vært viktig når man håndterer mat. Kundene har også vært tydelige på at de gjerne vil at dispenserne skal bli. Pleksiglass-skjermene i kassa fjerner vi heller ikke med det første.

Powered by Labrador CMS