Butikk i praksis

Komplett: Butikksjef Tony Gabrielsen og tørrvaresjef Linda Vetvik hos Coop Mega Bøler har samlet alt det en hjemmebaker trenger.

Det bakes mye brød på Bøler

Under pandemien ble det rørt og eltet mer i de tusen hjem enn vi var vant til. Hvordan går det med de flittige hobbybakerne i dag?

Publisert Sist oppdatert

Hjemmebaking tok seg opp under pandemien. Dels kviet mange seg for å gå hyppig i butikken på grunn av smittefare, og dels hadde man liten tillit til produkter som lå fremme slik at alle kunne ta på dem og dermed overføre Covid-bakterier.

Forberedt på krise

I denne perioden økte salget av mel, sukker, gjær og andre bakevarer. Hvor mye bakevarer den enkelte handler i dag, varierer med blant annet alder og inntekt.

– I mars ble befolkningen oppfordret til å ha lager av de nødvendigste varer hjemme i tilfelle det skulle oppstå en krise. Det rådet har tydeligvis mange av kundene våre fulgt, sier butikksjef Tony Gabrielsen hos Coop Mega Bøler.

Jeg tror mange er redd det skal bli mangel på enkelte produkter på grunn av krigen i Ukraina.

Butikken ligger i et boligområde med blokkbebyggelse, og gjennomsnittsalderen er høy. Gjennomsnittsinntekten på Bøler er derimot noe lavere enn snittet for hovedstaden.

– Når en slik oppfordring kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, merker vi det veldig godt. Nå skal folk ha havregryn og vann hjemme. Og for å kunne være selvforsynt i en periode passer de også på å ha mel, sukker og andre bakevarer tilgjengelig i husholdningen slik at de kan holde seg selv med det daglige brød, sier Tony.

– Snakker vi om hamstring?

– De fleste har nok bygget opp et visst lager. Men i det siste har det ikke vært en hamsting som den vi så av hermetikk og toalettpapir under pandemien.

Eldre baker mest

En åtte meter lang reol inneholder alt hva den ivrige hjemmebaker kan tenke seg. Her er alle varianter av mel, sukker, melis, gjær, kakemikser og alt hva hjertet kan begjære.

– Men er det skjellig grunn til å ha lager av slike produkter når butikken ligger like i nærheten?

– Jeg tror mange er redd det skal bli mangel på enkelte produkter, først og fremst mel, på grunn av krigen i Ukraina. Det virker som om det er de eldre kundene som først og fremst tenker på det. Og det er de som er de flittigste hjemmebakerne, konstaterer butikksjefen.

– Vi har et eldresenter rett over gaten, og forsøker å oppfordre dem til å komme i butikkens første åpningstime. Da er det stille så vi kan gi dem maksimalt god hjelp.

– Økonomien spiller vel også en rolle?

– Ja, helt klart. Galopperende priser på strøm, drivstoff og dagligvarer i tillegg til renteøkning, gjør at man ønsker å tøye de disponible pengene så langt som mulig. Derfor bakes det fortsatt mye, for det er ikke tvil om at det er langt billigere å bake brød enn å kjøpe det i butikk.

Far baker

– Er det fortsatt slik at det er husmødrene som står for bakingen?

– Det var en periode da menn skulle vise at de behersket alt som skjedde på kjøkkenet. Men jeg har et inntrykk av at dette har gått noe tilbake, sier Tony.

Han er også klar på at «våre nye landsmenn» baker mye mer enn etniske nordmenn. De utgjør anslagsvis 10 prosent av kundene.

– Hva er best butikk, bakevarer eller bakervarer?

– Vi tjener selvsagt mest på ferdige produkter fra vår egen bakeriavdeling. Men det er viktig å ha et komplett sortiment for alle dem som ønsker å bake selv. Og de bør eksponeres samlet for å lette innkjøpene.

– Hvilke er de største pengemaskinene innenfor bakevarer?

– Det er uten tvil mel og gjær.

– Formodentlig en varegruppe med lite svinn?

– Det er lite svinn, men noe er det. Stort sett fordi emballasjen er svak. For eksempel tynne papirposer som lett går i stykker slik at mel drysser utover. Det er vel prisen å betale for å holde prisene nede. Møllerens har jo kommet med mel i stive pappkartonger med lokk. Men disse er dessverre forbeholdt Norgesgruppen, sier Tony Gabrielsen.

Coop Mega Bøler
Salgsflate: 1.400 kvm.
Saken fortsetter under annonsen
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('js-dfp-tag-dagligvarehandelen_no_article_4'); });
Ansatte: 45
Omsetning: 120 mill. (2022)
Butikksjef: Tony Gabrielsen
Tørrvaresjef: Linda Vetvik
Bakerisjef: Joakim Rugås

­

Powered by Labrador CMS