Norsk hvitløk fra Stange i Innlandet er nå til salgs i utvalgte Meny-butikker.
Norsk hvitløk fra Stange i Innlandet er nå til salgs i utvalgte Meny-butikker.

Meny satser på norsk hvitløk

Fire bønder fra Stange i Innlandet sørger for at Meny nå kan selge norsk hvitløk.

Publisert Sist oppdatert

Dette er første gang du finner hvitløk dyrket i Norge i butikkhylla. Normalt importeres hvitløken fra først og fremst Spania og Kina. 

Nybrottsarbeid

Denne uka kommer et parti inn fra Stange i Innlandet, nok til å levere til Meny-butikker i Oslo og deler av Akershus. Den norske hvitløken selges i topakninger på 75 gram.

De fire Stange-bøndene som dyrker hvitløken har ambisjoner om å styrke norsk matproduksjon, skriver Meny i en pressemelding.

– Dette er nybrottsarbeid, og vi må teste maskiner, utstyr og metoder som passer for storskala hvitløkdyrking. Men etter årets sesong er vi optimister, og tror det på sikt er mulig å forsyne det norske markedet med norskprodusert hvitløk, sier løkbonde Ellen Fjestad fra Arstad nordre gård. 

Hun har nå levert hvitløk til Meny, det samme har Niels Henrik Landfald, Nils Olve Gillund og Even Veflingstad.

Ønsker mer norske varer

Meny ønsker å tilby mest mulig norske jordbruksvarer, ikke bare på grunn av kvaliteten, men også for å støtte norske bønder og matprodusenter, og for å unngå unødvendig lang transportvei.

Steinar Lauritsen er ansvarlig for frukt og grønt i Meny.
Steinar Lauritsen er ansvarlig for frukt og grønt i Meny.

– Dessuten foretrekker kundene våre varer dyrket i Norge. Vi opplever økt interesse for lokale og kortreise matvarer. Testen på norsk hvitløk er spennende og vi håper at kundene våre omfavner den, sier Steinar Lauritsen, ansvarlig for frukt og grønt i Meny. 

I 2023 var norskandelen på grønnsaker i Meny, minus poteter, på 62,7 prosent, opp drøye tre prosentpoeng fra 2022.

Fakta om hvitløk

  • En av verdens mest brukte smakssettere. Kan kokes, stekes og bakes
  • 1381 tonn hvitløk ble importert til Norge i 2023
  • Nordmenn spiser i snitt 0,3 kg pr person

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Powered by Labrador CMS