Synnøve Finden vet at veldig mange ønsker seg et vegansk alternativ til brunost, og har jobbet i mange år med å få til dette.
Synnøve Finden vet at veldig mange ønsker seg et vegansk alternativ til brunost, og har jobbet i mange år med å få til dette.

Verdens første veganske brunost

Synnøve Finden er endelig lanseringsklar med verdensnyheten Go’Vegan Brunost, etter et utviklingsarbeid på fem og et halvt år.

Publisert Sist oppdatert

– Go’Vegan Smak av brunost er, såvidt vi vet, verdens første veganske «brunost». Den er laget i Namsos og pakketi Alvdal. Helt siden vi startet Go’Vegan, har brunost vært et av de mestetterspurte produktene, og nå kommer den endelig, jubler markedssjef forSynnøve Finden, Mikkel Haugstveit.

Utsatt og lagt på is

Han kan bruke ordet «endelig»med rette, for allerede for fire år siden fortalte Go’Vegan i sosiale medier atde hadde brukt halvannet år på å utvikle en vegansk brunost. Planen var ålansere den høsten 2020, men de hadde bestemt seg for å utsette det litt.

Nyheten om brunosten haddeimidlertid lekket ut på nett, så de så behovet for en avklaring. «Vi jobber meden vegansk brunost, vi har kommet veldig langt på vei, men den blir ikkelansert nå i høst», var beskjeden til ivrige veganere i september 2020.

11 måneder senere, i august2021, skrev Go’Vegan-teamet at «vi har lagt arbeidet med brunosten på ventinntil videre, mens vi konsentrerer oss om andre ting. Men – vi har absoluttikke gitt opp ideen om vegansk brunost og håper å kunne produsere den iframtiden».

Publikums hjelp

Så, i april 2023, ba de om publikumshjelp: «Nå klarer vi å lage en skivet variant med bra konsistens og smak, somvi har lyst til å presentere til dagligvarekjedene for lansering i uke 38. Menvi trenger din hjelp til å velge design på pakken», stod det, og så kunnefølgerne stemme på det designet de likte best.

Om det var dagligvarehandelensinnkjøpere som ikke var begeistret nok eller om det var andre årsaker til atikke den veganske osten kom på markedet etter avstemmingen, vites ikke. Men nå,etter fem og et halvt år, er produktet endelig å finne i butikk.

Fjernet ingrediens

– Det har vært et langtutviklingsarbeid. Hvorfor har dette vært så vanskelig?

– Utviklingsarbeidet har handletom å treffe riktig på konsistens, lukt, og smak. Vi har også hatt en gjeng medGo’Vegan-fans innom kontoret for smakstesting, forteller markedssjefen. Smakener utviklet i Namsos av Synnøves osteguru Rune Rædergård.

– Hva var Eureka-øyeblikket dadere fant ut at nå, nå har vi’n?

– Det øyeblikket var da vi fantut at «less is more». Vi fjernet faktisk en ingrediens snarere enn å legge tilenda en smaksdimensjon.

– Kan du prøve å forklare meghva slags brunost den smaker som? Gudbrandsdalsost, Fløtemysost, søt ellerfyldig?

– Smaken er karamellaktig. Mersom Fløtemys enn Gudbrandsdalsost, sier Mikkel Haugstveit.

Go’Vegan Smak av brunost ertilgjengelig som frivillig vare i nesten alle kjeder.

Powered by Labrador CMS