Mattilsynet har undersøkt innholdet av både uønskede stoffer og næringsstoffer i grønnsaker fra norske butikker.
Mattilsynet har undersøkt innholdet av både uønskede stoffer og næringsstoffer i grønnsaker fra norske butikker.

Mattilsynet: Nesten ingen uønskede stoffer i grønnsaker i dagligvare

Gode resultater og nyttig kunnskap, sier Mattilsynet etter å ha sjekket innholdet av uønskede stoffer i noen av de mest omsatte grønnsakene i dagligvarehandelen.

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet har gjennomført et analyseprosjekt der dehar undersøkt gulrot, hodekål, løk, blomkål, brokkoli og tomater på Østlandetog Sørvestlandet ved to ulike tidspunkt i 2024. De har sett på innholdet avtungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i disse grønnsakene,hvorav flesteparten var norskproduserte.

Det ble verken funnet bly, arsen, kvikksølv eller PFAS i deanalyserte grønnsakene. Det ble funnet noe kadmium, men innholdet var såpasslavt at det er under grensen for hva som er tillatt.

– Detteer gode resultater og nyttig kunnskap, nårhelsemyndighetene anbefaler å velge mest matfra planteriket, sier seniorrådgiver EllenKielland i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

Næringsstoffene i maten ble også analysert som en del avarbeidet med å få bedre oversikt over næringsstoffene i matvarer i norskebutikker.

– Ikkeoverraskende så inneholdt de analyserte grønnsakene mest vann, men de er også godekilder til blant annet kalium, betakaroten, folat, kostfiber og kalsium, sierKielland.

Powered by Labrador CMS