Leverandørnytt

Tines droneteam på testflyvningen: Inger Gislesen, Edvard Stubberud og prosjektleder Eirik Åsheim.

Tine tester dronetransport

Tine har i vinter testet ut dronetransport av melkeprøver fra Haltdalen ved Røros til laboratoriet ved meieriet på Heimdal.

Publisert Sist oppdatert

Den første testflygningen ble gjennomført 13.desember i fjor. I første omgang vurderes bruk av droner i forbindelse med melkeprøver, som ved dronetransport kan skje både raskere og hyppigere. Men innovasjonsprosjektet åpner for ytterligere muligheter i framtiden, ifølge prosjektleder og leder for teknologilaben i Tine, Eirik Åsheim.

– Kanskje kan vi fly melken direkte hjem til deg på hytta i juleferien? Eller at droner kan hente melk hos bonden når veiene er utilgjengelige. Eller levere varer oftere til steder som ikke er så lett tilgjengelige med bil. Tine har ambisiøse bærekraftmål og er opptatt av å redusere utslipp. Vi har tro på at droner kan bidra til dette, sier Åsheim i en pressemelding.

Luftfartsekspertise

Med i prosjektet har Tine droneleverandøren Aviant, det statlige luftfartsselskapet Avinor – og Sintef. Det mangler med andre ord ikke verken teknologi- eller luftfartskompetanse i prosjektet.

– Det var naturlig for å samarbeide med Aviant, fordi de allerede jobber tett med St. Olavs hospital i Trondheim, der det flys inn blodprøver fra Røros. Og Avinor representerer jo Norges fremste kompetansemiljø på luftfart og er i tett kontakt med miljøer som jobber med selvflygende droner og fly. Sintef har på sin side spilt en viktig rolle i å koble oss til forskjellige teknologimiljøer, legger Åsheim til.

Han og resten av prosjektgruppen har nå tatt med seg verdifull erfaring i forhold til hva kreves for å fly melkeprøver med droner, og hva som kreves for å fly droner generelt.

– Melkeprøver må holdes 0-4 grader under hele transporten, og ikke utsettes for altfor mye risting. Er det mulig med droner? I tillegg vil vi lære hva som må til for at vi kan begynne å frakte større ting med droner i fremtiden. Det blir en spennende del av evalueringen etter flygningen, sier Åsheim.

Luftfartsselskapet Avinor er en entusiastisk samarbeidspartner, og mener at Tines prosjekt er med på å bane vei for fremtiden.

– Avinor synes det er spennende å kunne bidra inn i et innovasjonsprosjekt som dette. Slike prosjekter er viktige for at vi skal kunne videreutvikle ubemannet luftfart, våre tilbud og tjenester i tråd med det behovet som nå kommer, sier deltaker i Avinors droneprogram, Ellen Weidemann.

Se testflygningen her.

Powered by Labrador CMS