Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen

Forbrukerrådet:

– Betenkelig

Publisert: 17. juni 2020 kl 10.08
Oppdatert: 19. juni 2020 kl 14.32

– Dette høres betenkelig ut. Selv om man i dag kan tåle noe plast i resirkuleringsanleggene, vil det neppe være håndterbart dersom de får inn store mengder av det, sier fungerende forbrukerpolitisk direktør og fagdirektør Gunnstein Instefjord i Forbrukerrådet.

– Bør Sørlandschips endre merkingen av posene?

– Om ordlyden i dagens merking er i strid med anbefalingen i Grønt Punkts veileder til emballasjemerking, bør den åpenbart endres, sier Instefjord, og legger til:

– Det store problemet er at de sier posene kan resirkuleres. For selv om det kanskje er teknisk mulig i dag, så vil det bli et problem dersom alle gjør som dem.

– Men de sier målet er å redusere plastinnholdet på sikt?

– Nemlig. Dette er et problem vi ofte ser i markedsføring knyttet til miljøpåstander: Begrunnelsen legges i ambisjonene, og ikke tilstanden i dag, sier fagdirektøren. som poengterer at det er lettere å resirkulere rene materialer.

– Et klassisk fenomen er plastvinduer på brødposene, som er helt unødvendige og bare gjør det vanskeligere for forbrukerne å resirkulere.

Men Gunnstein Instefjord er slett ikke bare negativt innstilt til dagligvarebransjens emballasjearbeid.

– Etter vårt skjønn har dagligvareleverandørene gjort mer enn mange andre i handelsnæringer når det kommer til plastminimering og redusert bruk av emballasje. Men det er fortsatt et stort potensial, både for mindre plast og redusert bruk av kombinasjonsemballasje, understreker han.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb