Stortingsrepresentantene Margret Hagerup (H), Ole Andre Myhrvold (Sp) og Nils Kristen Sandtrøen (Ap) etter debatten om grensehandel og avgiftsnivået for drikkevarebransjen i Norge. Foto: Arne Kongsnes

Stortingsrepresentantene Margret Hagerup (H), Ole Andre Myhrvold (Sp) og Nils Kristen Sandtrøen (Ap) etter debatten om grensehandel og avgiftsnivået for drikkevarebransjen i Norge. 

 
Foto

Arne Kongsnes

Politisk oppmuntring til drikkevarebransjen

Publisert: 25. februar 2020 kl 20.26
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Tirsdag kveld inviterte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) til miniseminar på Internasjonalen på Youngstorget i Oslo. Tema: Drikkevarebransjens bidrag til samfunnet og utfordringer den møter.

Fuglum sier han særlig merket seg to politiske signaler fra debatten, som dreide seg mye om avgifter og grensehandel:

  • Høyre vil se på om bransjens avgifter kan fryses helt eller harmoniseres med våre naboland. Sverige prisjusterer i motsetning til Norge ikke avgiftene som kan ha konsekvenser for grensehandelen.

  • Arbeiderpartiet vil se på om det kan gjøres noe med beløpsgrensene i reisegodsforskriften, som i dag tillater innførsel av varer til en verdi av 6.000 kroner per person dersom du har oppholdt deg på andre siden av grensen i minst 24 timer.

18 milliarder i avgifter

Foto

Vertskapet for miniseminaret var direktør Erlend Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen og leder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Foto: Arne Kongsnes

 

– Det er få politikere som står opp for å ta kampen for drikkevarebransjen i Norge, sier Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

BROD har summert avgiftene bransjen bidrar med til statskassa til minst 18 milliarder kroner. Her er noen hovedtall fra det vedtatte statsbudsjettet for 2020:

  • Avgift på alkoholfrie drikkevarer, gjerne omtalt som sukkeravgiften: 3.200 millioner kroner

  • Grunnavgift på engangsemballasje: 2.100 millioner

  • Miljøavgift glass: 95 millioner

  • Miljøavgift metall: 5 millioner

  • Miljøavgift plast: 30 millioner

  • Alkoholavgift på øl: 5.500 – 6.000 millioner (anslag fra BROD, staten skiller ikke på hva som kommer fra øl, vin, sprit, sider etc.)

  • Merverdiavgift (moms): 7.035 millioner (også anslag fra BROD)

– Avgiftsinntektene fra den norske drikkevarebransjen kunne alene dekke hele barnetrygden og byggingen av et operahus – hvert eneste år. I tillegg kommer arbeidsplasser på 140 anlegg over hele landet, skatteinntekter, investeringer og verdiskaping, sier Fuglum i BROD.

Høyre vurderer avgiftsfrys

Tidligere denne uka sa finansminister Jan Tore Sanner (H) at «grensehandelen ikke er udelt negativ». Han ga heller ingen signaler om endringer i avgiftene, men ba bransjen vente på neste budsjett.

Sanners partikollega, stortingsrepresentant Margret Hagerup fra Rogaland, gir litt andre signaler på vegne av partiet Høyre. Hun sitter ikke bare i arbeids- og sosialkomiteen, hun er også leder i Stortingets ølklubb, har en bror som driver pub, og sitter i Høyres programkomite:  

–  Vi skal se på om vi kan fryse eller harmonisere avgiftene, sier hun og understreker at det ikke er noen enkle svar i denne debatten, men at både hun og Høyres programkomite ønsker innspill fra bransjen.

Bransjens manglende enighet om selve avgiftsmodellen for alkoholfrie drikkevarer – som i dag likestiller sukkerholdige og sukkerfrie (eller kunstig søtete) drikkevarer – ble i statsbudsjettet for 2020 også delvis brukt som begrunnelse av regjeringen for ikke å gjøre endringer.

Saken fortsetter under annonsen

Ser på grenseverdiene

Hagerup, som er fra Jæren i Rogaland, beskriver grensehandelen om et lokalt problem.

Det er næringskomiteens Nils Kristen Sandtrøen (Ap) – innvalgt fra mer grensenære Hedmark – ikke enig i:

– Grensehandelen er et nasjonalt problem, dette gjelder arbeidsplasser i hele Norge.

Sandtrøen ønsker seg mer grensekontroll og signaliserer også at Arbeiderpartiet vil se på verdien av varene du kan ta meg deg over grensa.

– Er dere fire stykker i bilen, kan dere toll- og avgiftsfritt ta med varer for 24.000 kroner over grensa. Det er mye penger.

Ønsker avgiftsmelding

Saken fortsetter under annonsen

Den siste av de tre stortingsrepresentantene i panelet er Ole André Myhrvold (Sp), plassert i energi- og miljøkomiteen og innvalgt fra Østfold. Også han ønsker å se hva partiet hans kan bidra med for å redusere avgiftsnivået for drikkevarebransjen. 

– I Østfold lever vi med grensehandel hver dag, sier han og understreker det er mer enn lave priser som gjør at nordmenn grensehandler.

– Sammenligner du svenske dagligvarebutikker med norske, framstår de norske som en ørken med tanke på utvalg.

Myhrvold ønsker mer fakta i debatten og Senterpartiet har derfor tatt til orde for å be regjeringen fremme både en avgiftsmelding og dagligvaremelding for Stortinget. 

Fredag kommer det nye tall om grensehandelen fra Statistisk sentralbyrå, det gir neppe rare gevinsten å vedde på at den vil vise fortsatt vekst fra et allerede rekordhøyt nivå.   

Ledige stillinger – Dagligvarejobb