Nyheter

Foto: NTB

Nok ribbe i butikkene

Det blir ingen ribbemangel i år, men import må til for å få nok til alle.

Publisert Sist oppdatert

–Vi ser ikke for oss at det blir ribbemangel, den risikoen er liten, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til Dagligvarehandelen.

Både myndigheter, markedsregulator Nortura og kjøttindustrien har lagt grunnlaget som skal sikre nok ribbe i Norgesgruppens butikker, beroliger hun med.

Redusert toll

Søyland kan derimot ikke love at Norgesgruppen vil dekke all etterspørsel med norsk ribbe.

– Nei, dessverre, det er fortsatt underdekning, og norske produsenter klarer ikke å produsere like mye som etterspørselen tilsier.

Dermed må det også i år importeres noe for å få nok ribbe i diskene.

Landbruksdirektoratet har besluttet å sette ned tollen og har åpnet for import av hel, fersk gris frem til uke 48 slik at norsk kjøttindustri blir leveringsdyktig.

– Blir det mer eller mindre ribbeimport enn i fjor?

– Det er litt vanskelig å forutse nå som grensen mot Sverige er åpen igjen, men vi antar at norskandelen blir omtrent som i fjor.

– Hvor viktig er ribbe som lokkevare for Norgesgruppen?

– Ribbe er en viktig del av norske mattradisjoner og noe kundene forventer å finne frem mot jul. Det viktigste for oss er å være konkurransedyktig både på pris og utvalg, fremholder Kine Søyland.

– Blir det priskrig på ribbe i år?

– Det hverken vil eller kan vi spekulere i. Kjedene kjører sine egne pris- og markedsstrategier.

Noen transport-utfordringer

Frem mot jul forventer Norgesgruppen god tilgang på varer generelt.

– Det er noen utfordringer med transporten av enkelte produkter fra Asia, men det vil kundene merke lite til. Vi arbeider systematisk for å sikre god vareflyt og varetilgang også nå før jul, forsikrer Kine Søyland.

– Det er viktig for oss å ha god tilgang på produkter nordmenn forventer å finne i butikkene våre før jul, sier Søyland, som ikke vil mene noe om flaskehalsene i de internasjonale verdikjedene vil slå ut i økte priser i julehandelen i Norgesgruppens butikker.

Nok ribbe hos Rema

– Vi arbeider for at alle skal få kjøpt juleribben sin hos oss, og er godt dekket i år, forsikrer presseansvarlig Torkel Fjørtoft i Rema.

– Likevel kan utvalget variere mellom butikker på ulike tidspunkter, vedgår han.

Rema tar inn så mye norsk ribbe som mulig, men har i år som i fjor åpnet for import.

– Det skyldes rett og slett at det er for lite råvare i Norge til å dekke etterspørselen. For å få nok ribbe til alle vil vi få inn noe fra Finland og Tyskland.

Når det gjelder resten av julekurven, ser det lovende ut, synes Torkel Fjørtoft. Rema samarbeider tett med leverandørene for å få nok av de viktige juleproduktene.

– Avhengig av popularitet kan det naturlig nok bli mangel på enkeltprodukter i noen butikker. Etterspørselen er aldri helt identisk fra år til år, fremholder Fjørtoft.

Powered by Labrador CMS