Folkehelseinstituttet jobber med Mattilsynet og kommunehelsetjenesten for å finne smittekilden til et utbrudd av hepatitt A.

 

Foto

Fredrik Hagen | NTB

 

Utbrudd av hepatitt A stammer trolig fra mat

Publisert: 6. oktober 2021 kl 14.50
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 10.04

– Ingen av de smittede har reist utenlands. På bakgrunn av hvor de smittede er bosatt, er det sannsynlig at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert bredt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI).

Flest på Østlandet

I tillegg til de ti bekreftede tilfellene kan ytterligere to personer være smittet.

De smittede er mellom 25 og 80 år, de fleste av dem menn og bosatt i ulike deler av landet: Viken (6), Oslo (1), Trøndelag (2), Vestfold og Telemark (1), Innlandet (1) og Troms og Finnmark (1).

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten og Mattilsynet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde.

Kan gi leverbetennelse

Hepatitt A er forårsaket av et virus som kan gi leverbetennelse. Symptomer er blant annet feber, oppkast, magesmerter og etter hvert mørk urin, lys avføring og gulsott. Noen gjennomgår infeksjonen uten symptomer, særlig barn. Alvorlighetsgraden øker med alderen, men de fleste blir helt friske.

Det har tidligere vært registrert flere utbrudd forårsaket av importerte fryste bær. Slike bær bør kokes i 1 minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, opplyser Mattilsynet.

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb