Overrasket og glad: Trine Pedersen og Ole Otto Grønning fra Stadsbygd er blitt kåret til årets unge bonde 2022. Foto: Marius Svendsen / JCP PRAD

Årets unge bonde(par) 2022 kommer fra Statsbygd

Publisert: 16. november 2022 kl 16.53
Oppdatert: 18. november 2022 kl 09.43

­Hele 928 unge bønder hadde blitt nominert til årets konkurranse.

– Finalistene har alle gjort oss stolte over å være en del av det norske landbruket. Det har vært en nærmest umulig jobb å velge en vinner, men til slutt var det én kandidat som stakk seg litt ekstra ut, sa juryen i sin begrunnelse. 

Og det var Trine Pedersen og Ole Otto Grønning. 

 

«Det kreves mye for å tørre og ta sjansen og å satse.»

 

Vinnerne var lykkelige, men overrasket over å motta tittelen, som de fikk overrakt under Felleskjøpets Ny Bonde-samling i Lillestrøm. 

– På hotellrommet før middagen tok vi det med knusende ro, overbevist om at vi ikke kom til å vinne. Det er utrolig artig å bli sett for den jobben vi gjør. Det kreves mye for å tørre og ta sjansen og å satse, sa Ole Otto under prisutdelingen. 

 Vi trodde ikke vi skulle vinne, vi som driver så tradisjonelt, la samboer Trine til.  

Gode ambassadører for næringen

Juryen beskriver det unge paret som noen som tør å satse, er positive, og gode ambassadører for næringen med sin jordnære og positive holdning. På gården står dyrevelferd i fokus, og ting er tydelig på stell. 

«Her utnyttes gårdens ressursgrunnlag til det fulle, og de er opptatte av bærekraft. Hun er også aktiv kommunepolitiker og jobber i gårdsbarnehage. Når man da legger til at paret er opptatt av fellesskapet i landbruksnæringa, og bidrar gjennom produsentlag lokalt, mener juryen årets vinnere er et strålende eksempel og forbilde for unge, norske bønder», heter det videre i juryens begrunnelse for pristildelingen.   

Framtidsrettet gårdsbruk

For Ole Otto Grønning har gårdslivet alltid vært en del av hverdagen. Han vokste opp på det velstelte gårdstunet på Stadsbygd, mens samboeren Trine Pedersen kommer fra et småbruk som ikke var i full drift. Hun jobbet også i gårdsbarnehage og er aktiv i Bondelaget, mens Ole Otto er aktiv i produsentlaget. I dag har paret en betydelig melkekvote, og de satser hardt.

Saken fortsetter under annonsen

Paret er opptatt av å beholde det gammeldagse utseende på gården, men samtidig satse på et bærekraftig og framtidsrettet gårdsbruk. Som for mange andre bønder har det siste året vært tøft, men paret ser positivt på fremtiden, skrev arrangørene da semifinalistene ble presentert.

Om Årets unge bonde 

  • Årets unge bonde er en kåring i regi av av Norges Bygdeungdomslag, McDonald's Norge og Felleskjøpet Agri.
  • Hensikten med kåringen er å finne frem til ledende unge bønder i Norge, og å inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.
  • I år er det for 13. gang at kåringen ble arrangert.
  • Vinneren av konkurransen får 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester.

Kilde: www.aretsungebonde.no 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb