Nyheter

Fortsatt svak konkurranse i meierimarkedet

Konkurransen i det norske meierimarkedet er svak, fastslår Konkurransetilsynet, som mener det fortsatt er behov for konkurransefremmende tiltak.

Publisert Sist oppdatert

­Høy markedskonsentrasjon og Tines generelt sterke markedsposisjoner i samtlige meierimarkeder, tilsier at konkurransen fremdeles er svak, og at det vil være behov for konkurransefremmende tiltak i næringen, skriver Konkurransetilsynet i dagligvarerapporten som ble lagt frem onsdag.

Tilsynet mener den svake konkurransen i meierimarkedene understøttes av at ingen nye større aktører har etablert seg i næringen de siste 15 årene.

«I tillegg til at tilskudd kan være viktig for å videreutvikle konkurransen i meierimarkedene, er det viktig å understreke at flere av dagens tiltak helt eller delvis har hatt en begrunnelse i konkrete strukturulemper. I vurderingen av de konkurransefremmende tiltakene er det derfor sentralt å vurdere om strukturulempene fortsatt er til stede i samme omfang som tidligere», heter det i rapporten.

Konkurransetilsynet presiserer at det ikke har konkludert endelig om dagens konkurransefremmende tiltak bør videreføres eller om det er behov for nye og/eller endrede tiltak. Tilsynet vil foreta en nøye vurdering av disse spørsmålene i høringsrunden til rapporten fra Landbruksdirektoratet om prisutjevningsordningen for melk.

Det er sistnevnte ordning som har skapt bruduljer mellom Tine og konkurrentene Q-meieriene og Synnøve Finden de siste ukene.

Prisutjevningsordningen for melk har siden 2007 inneholdt tre konkurransefremmende tiltak for meierinæringen. Tiltakene har hatt som siktemål å styrke konkurransen i meierimarkedene og gi Tines konkurrenter bedre marginer, som blant annet kan gi styrkede insentiver til å drive innovasjon og produktutvikling. Samtidig kan de tre konkurransefremmende tiltakene anses som kompensasjon for ulike former for konkurranseulemper Tines konkurrenter har i konkurransen med Tine.

Ved etableringen av de konkurransefremmende tiltakene ble det lagt til grunn at de skal evalueres hvert femte år, og siste evaluering ble gjort i 2017. I brev 19. april 2022 fikk Landbruksdirektoratet i oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet å gjennomføre en ny evaluering i 2022.

Landbruksdirektoratet skal utarbeide en rapport om de konkurransefremmende tiltakene, som skal leveres til Landbruks- og matdepartementet innen 15. desember 2022. De tre konkurransefremmende tiltakene er spesiell kapitalgodtgjørelse, særskilt distribusjonstilskudd, samt differensierte avgifter og tilskudd.

Powered by Labrador CMS