Nyheter

Kundene dine har fått med seg datobudskap

Oppfordringen «se, lukt, smak» og «Best før, men ikke dårlige etter» har satt spor. Ni av ti nordmenn sier nå at de drikker melk etter at best før-datoen er utløpt.

Publisert Sist oppdatert

­Alt fokuset på å unngå matsvinn ser ut til å ha god effekt på forbrukernes innstilling til datostempling av melk. I september i år gjennomførte Norstat en landsrepresentativ undersøkelse på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) der norske forbrukere ble spurt om deres synspunkter rundt det å drikke melk etter påstemplet dato.

Lukter og smaker

Hele 87 prosent svarte at de drikker melk etter datostemplingen, og mange lukter og smaker for å kjenne om den fortsatt er like god.

– Det er en veldig god nyhet at så mange nordmenn har fått med seg budskapet om ikke å kaste melk før de har vurdert om den fortsatt er god. I de fleste tilfeller er melken holdbar lenge etter datostemplingen hvis at den er håndtert riktig. Klarer hver og en av oss å redusere mer av eget matsvinn er mye gjort, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Melk.no i en pressemelding.

Mange som ikke rører melken

Selv om folk flest kjenner til at melken holder lengre enn datoen skulle tilsi, er det fortsatt 13 prosent som ikke rører melken etter at datoen er passert. Dette utgjør nesten 500.000 nordmenn.

– Har man datoredsel og heller ut melken uten å bruke sansene, er det stor sannsynlighet for at man kaster mat som fortsatt er god. All mat har en verdi, og det er bra både for kloden og for lommeboken å redusere matsvinn. Dersom man ikke ønsker å drikke melk som har passert holdbarhetsdatoen er det fint å bruke den i for eksempel grove vafler, pannekaker eller grøt, sier Glemminge Arnesen.

Helt fin lenge etter datostempling

I 2016 gjennomførte Melk.no et eksperiment for å teste hvor lenge melken i praksis var holdbar etter datostemplingen. I et forsøk ble lettmelk fra tre ulike leverandører kjøpt inn, oppbevart i et kjølerom med 2°C og smakt og luktet på daglig. Også melkens pH-verdi ble målt jevnlig. Den siste dagen den ble smakt på var 41 dager etter at melken hadde gått ut på dato.

– Utrolig nok var melken helt fin og drikkbar over én måned etter datostemplingen. Hvis man behandler melken riktig og holder den jevnt kald, holder den ofte lengre enn man tror, sier Glemminge Arnesen.

Powered by Labrador CMS