Nyheter

Flere må bli flinkere til å sortere metallemballasje som dette. Foto: Trond Høines/Loop

Etterlyser emballasje fra fisk

Spesielt to typer metallemballasje ender for ofte i restavfallet i stedet for å bli kildesortert. Det er aluminiumsformer til fisk og tomme makrellbokser.

Publisert Sist oppdatert

Mange er flinke til å kildesortere metallemballasje, og forbrukerundersøkelser Kantar gjør for Norsk Metallgjenvinning, viser at 83 prosent av befolkningen sier de kildesorterer metallemballasjen sin. Likevel viser plukkanalyser at det er for mye metallemballasje i restavfallet.

Returselskapet Norsk Metallgjenvinning, som har ansvar for innsamling og gjenvinning av metallemballasje, gjennomfører jevnlig plukkanalyser som viser at folk dessverre ikke alltid er så flinke som de sier i undersøkelser. Analysene viser at det er alt for mange aluminiumsformer fra ovnsbakt fisk og tomme makrellbokser som havner i restavfallet framfor returordningen.

– Vi skulle ønske at flere ble enda flinkere til også å kildesortere denne emballasjen riktig. Makrellboksene og aluminiumsformene er verdifulle for oss, og de er like gode å gjenvinne som annen metallemballasje, sier daglig leder i Norsk Metallgjenvinning Ylva Erbach i en pressemelding.

Aluminium er en ettertraktet og verdifull råvare som bør brukes mange ganger. Aluminium har like god kvalitet hver gang den gjenvinnes og kan derfor gjenvinnes i det uendelige.

Erbach tror det er spesielt en grunn til at mange kaster aluminiumsformene i restavfallet.

– Er de brukt til å varme mat i ovnen, kan det ofte være fastbrente matrester som folk synes det er vanskelig å fjerne. Et godt råd fra oss er derfor å sette dem i vann etter bruk, eller legge litt bakepapir under maten før den stekes, sier Erbach.

Metallemballasje skal leveres i returordningen for glass- og metallemballasje. Når metallemballasjen er samlet inn sammen med glassemballasjen, fraktes det til et stort moderne sorteringsanlegg på Øra i Fredrikstad. Her blir stål, blikk og aluminium sortert fra glasset. Deretter blir de forskjellige metalltypene smeltet ned og brukt til produksjon av nye produkter.

Fakta om aluminium:
Aluminium produseres av bauksitt.
Bauksitt er en jordart som finnes i varmt klima og det finnes derfor mest av dette i Afrika, deretter Australia og Sør-Amerika.
Aluminium er som andre grunnstoff en ikke-fornybar råvare. Utvinning av aluminium fra bauksitt er meget energikrevende. Men når den gjenvinnes så behøves bare 5 prosent av energien i forhold til å utvinne fra bauksitt.

­

Powered by Labrador CMS