Nyheter

– Uvanlig store kostnadsøkninger på viktige innsatsfaktorer i mat- og drikkeproduksjonen vil nødvendigvis få konsekvenser for prisene, poengterer Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

NHO Mat og Drikke: Regjeringen kan ikke forvente at bedrifter skal drive med tap

Økte matpriser er også en konsekvens av et politisk valg, mener Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. Og peker på at staten holdt seg unna kraftbransjen selv om prisen ble mangedoblet i 2022.

Publisert Sist oppdatert

I likhet med flere andre aktører i dagligvaremarkedet – som Coop, Norgesgruppen, Reitangruppen, Orkla, Nortura og Dagligvareleverandørenes forening (DLF) – har NHO Mat og Drikke i dag hatt et kort møte med landbruks- og matministeren og næringsministeren.

Hensikten var å formidle organisasjonens vurderinger av prisøkningene i dagligvaremarkedet og årsakene til det.

På lik linje med andre land

Kjernen i budskapet var at uvanlig store kostnadsøkninger på viktige innsatsfaktorer i mat- og drikkeproduksjonen nødvendigvis vil få konsekvenser for prisene.

«Økte matpriser er også en konsekvens av et politisk valg.»

– De norske matprisene har ikke økt mer enn prisene har økt i andre europeiske land. Samtidig er det ingen som er tjent med sterk vekst i matvareprisene, poengterer administrerende direktør Petter Haas Brubakk overfor Mat og marked.

Ville ikke gripe inn i energimarkedet

Han peker på at regjeringen i dialogen med næringslivet om utviklingen i energikostnadene i 2022 understreket at bedrifter i et marked må drive for egen regning og risiko. Og at staten ikke kan gripe direkte inn, selv når energiprisene mangedobles.

– Økte matpriser er dermed også en konsekvens av et politisk valg. Regjeringen kan ikke forvente at bedrifter skal drive med tap, mener Petter Haas Brubakk.

Etterlyser gode fastprisavtaler

Han viser til at gode fastprisavtaler, som gir lavere strømpriser og større forutsigbarhet for næringslivet, har vært regjeringens viktigste tiltak for å møte prisøkningene på strøm gjennom 2022.

– Så langt har disse avtalene i liten grad kommet på plass. Her må kraftselskapene kjenne sin besøkelsestid, oppfordrer NHO-direktøren.

Fakta om NHO Mat og Drikke

  • NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk forening for virksomheter innen mat-, drikke- og bionæringen, tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
  • NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele landet. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting.
  • Foreningen ble etablert i 2015.

Kilde: NHO Mat og Drikke

Powered by Labrador CMS